Citeste si...

SĂRBĂTOAREA BOBOTEZEI LA ROMÂNII DIN UNGARIA

IMG 5952Praznicul Botezului Domnului, sau Bobotezei (6 ianuarie 2019), a fost întâmpinat cu bucurie și de credincioșii Catedralei Episcopale românești din Giula, Ungaria, care au participat în număr mare la Sfânta Liturghie și Sfințirea cea Mare a apei, săvârșite aici de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor format din Părintele Paroh Teodor Marc, Consilierul Economic al Episcopiei și Arhidiaconul Emanuel Văduva.
La fel ca și în anii trecuți, sărbătoarea a început încă din Ajun, când Ierarhul a săvârșit, de asemenea, Slujba Sfintei Liturghii și Sfințirea cea Mare a Apei, la Paraclisul Episcopal din incinta Centrului Eparhial, după care a stropit cu Agheasma Mare birourile, centrul administrativ, clădirile anexe și împrejurimile, unde se află și un altar de lemn în stil maramureșean, dar și busturile a două personalități românești ce au legătură cu Giula, prin naștere, sau activitate: Moise Nicoară și Liviu Rebreanu.
În însăși ziua Praznicului, care în acest an a căzut într-o zi de duminică, slujba a fost făcută în Catedrală, unde a fost săvârșită mai întâi Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, după cum prevede tipicul bisericesc în astfel de împrejurări.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit despre importanța deosebită a acestui Praznic, care are în centrul său Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, dar și Sfințirea cea Mare a Apei, pe care credincioșii de astăzi, la fel ca și cei de altă dată, o primesc cu mare bucurie, în toate locurile din lume în care se găsește un altar de rugăciune românesc, iar sfințiții slujitori cheamă harul Duhului Sfânt peste Agheasma Mare. Aceasta dobândește har dumnezeiesc și daruri alese, curățitoare și vindecătoare de suflete și de trupuri și reîmprospătează în noi Taina Sfântului Botez, în Numele Preasfintei Treimi și ne așază în legătură directă, peste veacuri, cu minunea săvârșită odinioară în Râul Iordanului.
Credincioșii care s-au pregătit, au fost împărtășiți la momentul potrivit cu Sfintele Taine, iar după Rugăciunea Amvonului, Ierarhul și ceilalți clerici au făcut și Sfințirea cea Mare a apei, în vase pregătite special pentru aceasta. În semn de binecuvântare, atât Catedrala, cât și toți credincioșii participanți la Sfintele Slujbe au fost stropiți cu Agheasma Mare, pe care au dus-o și la casele lor, pentru a o avea tot anul, până la Sărbătoarea din anul viitor.
În aceste zile, atât la orașe, cât și la sate, în locurile în care trăiesc credincioși ortodocși români din Ungaria, potrivit tradiției, preoți, cântăreți și cete de copii, îmbrăcați în cămăși albe, merg pe la casele oamenilor pentru a le stropi cu Agheasmă Mare și sunt primiți de aceștia cu emoție și cu bucurie.
Praznicul Botezului Domnului încheie salba Sfintelor Sărbători începute la Crăciun, sau Nașterea Domnului și fiind așezată la începutul noului an calendaristic, prin darurile sale specifice și bucuria sufletească a tuturor celor care o primesc cu credință și inimă bună, așază întregul an sub semnul curățirii sufletelor și a purtării de grijă a Bunului Dumnezeu, Care vine în lume pentru sfințirea întregii naturi și a oamenilor și pentru mântuirea lor.
 
  Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1