Citeste si...

MANIFESTARE TRADIȚIONALĂ ROMÂNEASCĂ LA GIULA, ÎN UNGARIA

IMG 6202
Sub genericul „Balul Românesc pe Țară” și în organizarea Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și a Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, sâmbătă, 26 ianuarie 2019, la Giula, în Ungaria, s-a desfășurat manifestarea tradițională dedicată cântecului și jocului popular românesc, ce are loc anual la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din oraș.
La acest eveniment au luat parte, ca de de fiecare dată, circa 300 de participanți, din cadrul comunității românești din Ungaria, dar și din România, din orașe apropiate de graniță, precum Arad, Lipova, Oradea, Baia Mare, Timișoara, sau Caransebeș, precum și oficialități, între care s-au numărat: Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Domnii Consuli Generali Florin Trandafir Vasiloni, de la Giula și Daniel Banu, de la Seghedin, Domnul Traian Cresta, Purtătorul de Cuvânt al minorității românești în Parlamentul de la Budapesta, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele AȚRU și Doamna Mariana Negrău Vetro, Directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, gazdele și organizatorii manifestării, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Doamna Profesor Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Domnul Profesor Marius Grec, din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Domnul Profesor Teodor David, din Oradea, scriitor, Primari, Viceprimari, conducători de Autoguvernări Românești Locale și Directori de Școli din toate localitățile din Ungaria în care trăiesc români și conducători de instituții românești din România, care participă anual, cu bucurie, la acest eveniment și au legături strânse cu românii din Ungaria.
Deschiderea oficială a aparținut Domnului Director Tiberiu Iuhas, apoi cuvinte de bun venit au fost rostite de Domnul Purtător de Cuvânt Traian Cresta și Doamna Director Mariana Negrău Vetro, după care Preasfințitul Părinte Siluan a rostit, de asemenea, un cuvânt de binecuvântare și o rugăciune adresate celor care păstrează tradiția și vin ca să îi cinstească pe românii din Ungaria și să se simtă bine împreună cu aceștia.
Programul cultural și muzical al serii a fost foarte bogat și a cuprins artiști locali renumiți, precum Domnii Gheorghe Bagy din Aletea și Gheorghe Gros și Chitighaz, artiste consacrate din zona Bihorului, ca de pildă Cornelia Covaciu, Florica Ruja, Viorica Bradea și tânăra și foarte talentata Bianca Diana Popa, solista bănățeană Lioara Boșcu și formația sa din Timișoara, din care face parte și renumitul artist Doru Țăranu, Domnul Ioan Laszlo și formația sa din Vărșand, ș.a. Aceștia au oferit un repertoriu divers și o atmosferă tipic românească care a bucurat întreaga asistență.
De asemenea, organizatorii, dar și invitații, au pregătit multe cadouri oferite ulterior, printr-o tombolă.
Este un obicei păstrat cu statornicie, începând din anul 1981, care îi adună la un loc pe românii din Ungaria și pe prietenii și cunoscuții lor din România, se simt bine împreună și fac planuri de viitor pentru noul an, care să vină în întâmpinarea nevoilor materiale, culturale și spirituale ale comunității românești din Ungaria, în demersul ei de a-și păstra identitatea națională și particularitățile ei.
Astfel de manifestări vor mai avea loc, atât la Liceul Românesc din Giula, dedicate elevilor absolvenți, sau fundațiilor educative care îl susțin, precum și în alte localități din Ungaria în care trăiesc români: Chitighaz, Bătania, Medgyesegyháza, sau în alte părți.
 
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române Ungaria
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1