Citeste si...

SFÂNTUL DIMITRIE, ASUMAREA CONŞTIENTĂ A JERTFEI

   176273input_file1110647.jpg  Creştinii de pretutindeni îl cinstesc în fiecare an la data de 26 octombrie pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, supranumit şi Izvorâtorul de Mir. Desigur, raportarea la sărbătoare se face în funcţie de dimensiunea spirituală a fiecărui neam. Poporul român are marele privilegiu de a fi moştenit prin tradiţie o strânsă legătură cu biserica creştină, în sânul căreia şi-a găsit alinare în vremuri de restrişte şi tot în biserică a trăit bucuria încreştinării pruncilor şi taina sfintei cununii, încheind ciclul acesta existenţial cu slujba de petrecere a celor dragi în lumea celor drepţi. Dacă înainte de 1989 nu se prea vorbea despre hramurile bisericilor, aşezate sub purtarea de grijă a sfinţilor ocrotitori, iată că ultimii ani ne-au adus cu generozitate evenimente liturgice de neconceput în perioada comunistă. Astăzi avem bucuria de a ne manifesta liber trăirile spirituale, de a participa la procesiuni religioase, la pelerinaje şi nu în ultimul rând de a-i venera pe sfinţi, care nu ne ocrotesc doar sfintele lăcaşuri de închinăciune, ci şi oraşele şi chiar ţara. Mii de pelerini participă în aceste zile la evenimentele religioase dedicate Sfântului Dimitrie, ocrotitorul spiritual al municipiului Craiova dar şi la cele prilejuite de prăznuirea în data de 27 octombrie, a Sfântului Dimitrie cel Nou sau Basarabov, ocrotitorul Bucureştiului.

   În astfel de momente sufletul se încarcă de o sensibilitate aparte, de pace şi lumină dătătoare de speranţă în contextul general al lumii actuale, a cărei direcţie pare să fie desacralizarea prin orice mijloace. Dacă părăsim pentru un moment ignoranţa şi avem curiozitatea de a afla măcar câteva detalii din vieţile sfinţilor pe care Biserica îi prăznuieşte cu generozitate şi fără întrerupere, s-ar putea să ne dea de gândit atât puterea sfinţitoare a existenţei lor, cât mai cu seamă asumarea conştientă a jertfei. Sfântul Dimitrie este unul din exemplele care ar trebui să ne întoarcă în adâncurile propriei fiinţe şi să ne facă să înţelegem că iubirea de Dumnezeu nu se vinde şi nu se cumpără, o ai în tine şi atât. S-a născut în oraşul grecesc Salonic în secolul al III-lea, pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu, în vremea prigoanei creştinilor. Tatăl său era guvernator al cetăţii Tesalonicului şi iubitor de Hristos, prin urmare şi-a botezat copilul pe ascuns şi l-a învăţat cu deamănuntul legea lui Dumnezeu, milostenia şi fapta cea bună. Educat şi virtuos, învrednicit cu puterea şi aprecierea împăraţilor Romei, statut care îi asigura un viitor strălucit, tânărul Dimitrie a preferat să renunţe la toate aceste onoruri pentru a-şi mărturisi deschis credinţa, în vremuri de mare prigoană asupra creştinilor. Puterea sa mărturisitoare îi aduce sfârşitul, martiriul său rămânând înscris în istoria creştinismului până astăzi. Cel mai mare loc de pelerinaj al sfântului este catedrala care îi poartă numele, din oraşul elen Salonic, acolo unde se află racla cu sfintele sale moaşte. Oamenii vin aici din toate colţurile lumii să se roage Sfântului Dimitrie pentru a primi binecuvântare şi vindecare de la acesta.

     Prin mila lui Dumnezeu am ajuns de câteva ori la racla sfântului din catedrala Salonicului şi am înţeles că pelerinajul şi cinstirea sfinţilor este un foarte bun exerciţiu pentru fiecare de a scăpa de păgânătatea care se cuibăreşte adesea în suflet, de a scăpa de mândrie, de ură, de răutate şi de a pune în locul acestor patimi, iubirea necondiţionată, credinţa care ne ajută să nu ne lăsăm pradă dezumanizării, desacralizării care pare să pună stăpânire pe întreaga umanitate. Fericiţi vom fi noi românii cât vor rămâne creştini adevăraţi, cât vom cultiva rugăciunea, cât nu ne vom lăsa copleşiţi, stresaţi şi înspăimântaţi de spiritul vremurilor în care ţinta păcatului o constituie chiar îmbolnăvirea spiritului şi pierderea echilibrului interior. Să fim fericiţi că suntem un popor cu rădăcini creştine adânci, cu o vocaţie de creştini transmisă din generaţie în generaţie şi să fim capabili să o transmitem la fel de curată şi puternică şi urmaşilor noştri. Cât încă avem sfinţi şi prilejuri de a le cinsti jertfa, nu avem să ne temem de răul care se propagă în lume cu o viteză înspăimântătoare. Să ne regăsim propria identitate prin exerciţiul bucuriei mărturisitoare!

Alexandra Dediu  

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1