Citeste si...

SLUJBE SPECIALE ÎN POSTUL SFINTEI MARII, LA CATEDRALA DIN DROBETA TURNU SEVERIN

icoana-maica-domnului-manastirea-nicula-590x800.jpg   

  Până pe 15 august, în Paraclisul Catedralei Episcopale din Dr.Tr.Severin se va săvârşi în fiecare seară după slujba vecerniei, slujba Paraclisului Maicii Domnului, care va lua locul obişnuitului Acatist până la sfârşitul postului. Credincioşii se pot închina, cu acest prilej, icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, copie după cea de la Mănăstirea Nicula.

 

Paraclisul (din greacă Paraklesis, în trad. "pentru a chema") este o slujbă de rugăciune specifică pentru cei vii (spre deosebire de parastas, care este o slujbă pentru cei decedați). Cel mai adesea, această rugăciune este adresată Maicii Domnului, dar poate fi folosită pentru a cere mijlocirea oricărui alt sfânt. Trăsătura distinctivă a paraclisului este includerea unui canon de rugăciune către sfântul a cărui mijlocire este cerută. Paraclisul poate fi slujit de sine-stătător sau, într-o formă ușor scurtată, împreună cu Vecernia.

 

În postul Sfintei Marii (1-14 august), se slujește un paraclis în fiecare seară, cu excepția serilor de sâmbătă și a celor de dinaintea sărbătorilor: Schimbarea la Față (5 august) și Adormirea Maicii Domnului (14 august).

 

Paraclisul din Postul Sfintei Marii conține, alternativ, Canonul mic de rugăciune către Maica Domnului (compus de Theosterictus Călugărul în secolul al IX-lea) și Canonul mare de rugăciune către Maica Domnului (compus de Împăratul Teodor I Ducas Lascaris în secolul al XIII-lea).

 

 

Sursa: episcopiaseverinului.ro

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1