Citeste si...

“CIUMARCA”, SĂRBĂTOARE DE SUTE DE ANI PĂSTRATĂ ÎN SATELE DE MUNTE ALE MEHEDINȚIULUI

   DSC_0177_640x427.jpg  Mulțimi întregi de credincioși au luat la pas zona de munte a Mehedințiului pentru a participa la pelerinajul prilejuit de slujba ce se săvârșește în fiecare an pe dealul Chiciora din localitatea Godeanu. Evenimentul religios numit în tradiția populară CIMARCĂ marchează o sărbătoare veche de peste 600 de ani, când satele acestea erau bântuite de ciumă, o boală fără leac la vremea respectivă, care ucidea oameni și animale. Doar rugăciunile colective din timpul sfintelor liturghii, rânduite de Sfântul Nicodim în fiecare sat într-o zi de vineri și rugăciunile de dezlegare și de îndepărtare a bolilor molipsitoare, alături de postul aspru, au făcut ca boala să dispară de pe aceste meleaguri.

       În amintirea acelor vremuri grele sătenii plaiurilor mehedințene au păstrat tradiția și în fiecare vară sărbătoresc Ciumarca, devenită a doua nedee a satelor alături de sărbătorirea hramului bisericilor. În peisajul mirific de pe înălțimile celui mai înalt deal se pot vedea tineri și vârstnici, unii dintre ei îmbrăcați în portul tradițional de sărbătoare, preoți și orășeni veniți special cu autocarele sau cu autoturismele proprii pentru a participa la sărbătoare. Vineri, 14 iulie 2017, în localitatea Godeanu Sfânta Liturghie a fost oficiată în aer liber, pe un podium special amenajat, de un sobor alcătuit din arhierei, preoți și diaconi. Între aceștia s-au aflat Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria. Răspunsurile la strană au fost date de membrii ai celor două grupuri psaltice ale catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin. Preț de câteva ceasuri, oameni veniți din toate colțurile județului s-au rugat în timpul sfintei slujbe pentru ca Dumnezeu să-i ferească în continuare de boli trupești și sufletești și de suferințe, apoi au sfințit prinoasele pregătite pentru această sărbătoare pentru cei răposați. Tot aici, pe dealul Chiciora s-a adus spre închinare, o copie a icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, de la mănăstirea Nicula.

     Ciumarca este și un bun prilej pentru locuitori de a-și revedea rudele venite de departe pentru care pregătesc mâncăruri de post.

     Cunoscută și sub denumirea de “moartea neagră”, ciuma a fost una dintre cele mai violente pandemii din istoria omenirii, în urma căreia ar fi pierit o treime din populația Terrei. Se pare că boala care ar fi izbucnit în Asia, s-ar fi răspândit în Europa după anul 1347, unde a creat mare panică. Cu toate acestea, numeroși oameni de pe plaiurile noastre au fost tămăduiți prin rugăciunile Sfântului Nicodim de la Tismana, care, potrivit tradiției ar fi trecut prin aceste locuri și văzând suferința oamenilor s-a rugat pentru ei, îndemnându-i la post aspru și rugăciuni colective în zile de vineri.

       

Alexandra Dediu

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1