Citeste si...

TRĂIRI DUHOVNICEȘTI LA LOCURILE SFINTE, ISRAEL

       IMG_10.jpg      Întotdeauna  am fost tentată să numesc pelerinajele-laboratoare duhovnicești, iar Tara Sfântă este cel mai mare “laborator duhovnicesc”, unde creștinul numai are nevoie de demonstrații practice ci trece direct la trăiri duhovnicești , câlcând pe urmele Mântuitorului.

  Înălțătoare au fost cele cinci zile petrecute (23-27 noiembrie 2017)în Tara Sfanta, alaturi de cei 51 de pelerini din Ungaria si România călăuziti de PS Siluan, ierarhul nostru și Pr Ciprian Vlad, un ghid cu har si înaltă pregătire.

    Au fost cinci zile de trăiri duhovnicesti, care cu greu se pot exprima in cuvinte, ce ne-au umplut sufletele de bucurie duhovniceascâ și ne-au întărit chiar și fizic în acelasi timp.

    Un asemenea pelerinaj presupune si o pregătire in prealabil, fizică , mintalā cât și sufletească.

  Fizică,  pentru că  programul s-a văzut a fi încărcat pentru cele cinci zile si sufleteste să ne ducem cu un suflet curat, printr-o spovedanie cât mai apropiată de ziua  plecarii iar mintală că trebuie să ne înarmăm cu cunoștintele necesare despre viata si activitatea Mantuitorului în fiecare loc sfânt ce urma a fi vizitat.

  Fiecare dintre noi am inceput pregatirea din momentul in care am aflat despre organizarea acestui pelerinaj si informandu-ne unul pe altul, din diverse surse.

  De mult timp  îmi  doream un pelerinaj in Tara Sfantă, dar de teamă că nu voi rezista fizic am tot amânat, deși eram încurajată de preotii de la Mănăstirea mea de suflet, Floresti-Cluj, care sunt si Ghizi la Centru de pelerinaje Renasterea -Cluj.Nu-mi era indiferent nici grupul cu care voi merge.

  Eu, care organizez pelerinaje din Budapesta la manastirile din Romania, de trei ani consecutivi cu grup stabil, îmi doream sa fiu cu acest grup.

    Mare mi-a fost mirarea când am fost informatâ că Episcopia noastră din Ungaria organizează un pelerinaj in Tara Sfantă și sunt invitată, alături de toti membri grupului meu din Budapesta.La început am acceptat, dar am fost si ispitită să nu pornesc, că nu voi fi în sigurantă ( ispite firesti).

  Totusi, dorinta mea era prea mare și în urma unei discutii cu PS Siluan, m-am hotărât și m-am înscris.

  Din momentul înscrierii au început și emoțiile si pregătirea pe cele trei planuri.

    Studiam traseul pelerinajului cu lacrimi în ochi și în acelasi timp mă întrebam, în sinea mea daca sunt vrednică să calc pe urmele Mântuitorului.

  Mi-a ajutat Bunul Dumnezeu să ajung cu bine și să trăiesc, timp de cinci zile, cele mai frumoase din viața mea, uitând de lumea din care am plecat și cu gândul numai la viața pe pământ a Mântuitorului si Maicii Sale, la activitatea, minunile, patimile, predicile ținute în fiecare loc sfânt vizitat.

    Un pelerinaj binecuvântat de Dumnezeu, pentru că am avut alâturi de noi un Ierarh, un sobor de preoți si un preot ghid foarte bine pregătit și pasionat de ceea ce face,astfel câ am beneficiat în fiecare loc sfânt de frumoase slujbe arhierești cu sobor de preoți.

Trăirile au fost la fel de intense în toate locurile și bisericile vizitate.

Și totuși la Mormântul Sfânt și la Golgota am simțit puterea Duhului Sfânt cel mai puternic.

  M-am simțit “ca acasă” în busericile românești din Ierihon și Ierusalim și în același timp mâbdră că sunt româncă pentru că avem biserici românești în Tara Sfântă, unde vremurile continuă să fie tulburi și acum. O mare binecuvântare pentru noi, românii, ca semn că Dumnezeu ne iubește.

  Am pornit la drum cu teamă, căință, reproșuri pentru viața păcătoasă pe care am dus-o și spațiul din sufletul meu ocupat de Dumnezeu și la început, am considerat că nu aș fi  demnă de a călca pe urmele Mântuitorului.

  După aceste cinci zile de pelerinaj în Tara Sfântă, simt că sufletul meu a suferit o mare transformare, pe care o pot numi-înduhovnicire și voi avea grijă s-o port si îmbunâtăți până la sfârșitul vietii mele.

    Părintele Teofil de la Asezământul Românesc din Ierusalim, ne-a dat un sfat :” nu dați voie nimănui să vă fure bucuria duhovnicească cu care plecați din Tara Sfântă”, pe care eu îl voi urma.

  Au fost cinci zile înălțătoare, de intense bucurii duhovnicești și trăiri deosebite, avându-i alături pe PS Siluan, cei cinci preotii din Eparhia Ungariei și Pr Ciprian Vlad din Oradea, un ghid minunat din partea Centrului de pelerinaje Basilica, filiala Oradea.

  Duhul Sfânt ne-a unit pe toți cei 51 de pelerini, încât simt că mi-au devenit adevărați frați de credință, cu care sper, să întrețin relații de o frumoasă prietenie și să ne reîntâlnim la anumite intervale, în cadrul unor evenimente cultural-religioase comune, 

chiar în alte pelerinaje.

 

 

              Șerbana Kiss-Meiroșu

 

Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1