Citeste si...

UN DEPUTAT ROMÂN SOLICITĂ ÎNFIINȚAREA MINISTERULUI REUNIFICĂRII

Deputatul român, Constantin Codreanu, a solicitat înființarea Ministerului Reunificării, după decizia unor primari și consilii locale din Republica Moldova de a adopta declarații simbolice de Unire cu România.

 

„Am primit cu bucurie vestea că primarii și cinci Consilii locale din Republica Moldova au adoptat, la 23 și 24 ianuarie 2018, declarații simbolice de Unire cu România. Este vorba despre comunele Parcova (Edineț, cuprinzând satele Parcova și Fântâna Albă), Ulmu (Ialoveni, cuprinzând satele Ulmu și Horodca), Bardar (Ialoveni), Ruseștii Noi (Ialoveni, cuprinzând satele Ruseștii Noi și Ruseștii Vechi) și Feștelița (Ștefan Vodă).

Gestul aleșilor locali din cele cinci primării din nordul, centrul și sudul Republicii Moldova atestă o stare de spirit patriotic și o tendință geopolitică univocă. El ne readuce în memorie faptul că și acum 100 de ani startul procesului de reunificare a Basarabiei cu România a fost dat de administrațiile locale ale timpului din județele Bălți, Soroca, Orhei, cuprinzând până la 27 martie 1918 practic toată puterea locală din Basarabia.

Suntem convinși că în perioada următoare și pe toată durata anului centenar gestul aleșilor locali din cele cinci primării va fi urmat de primarii și consilierii din alte comune și orașe basarabene.

Peste tot în lume administrațiile locale sunt cele mai aproape de popor, exprimând năzuințele acestuia în fiecare etapă istorică. Administrațiile locale de nivelurile I și II din Republica Moldova au încheiat în ultimii ani sute de Acorduri de înfrățire și parteneriat cu orașele, comunele și județele din România, subliniind astfel importanța legăturilor transfrontaliere tot mai strânse dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului, separați nedrept de linia Ribbentrop-Molotov.

În această situație, ne întrebăm legitim care trebuie să fie răspunsul nostru adecvat, ca Țară-mamă și Patrie istorică, la gesturile de Unire cu România ale colectivităților locale din Basarabia. Considerăm că declarațiile de Unire ale celor cinci primării basarabene sunt un semnal cât se poate de clar că a sosit momentul ca Bucureștiul să purceadă neîntârziat la înființarea unui Minister al Reunificării, care să gestioneze relația cu diversele autorități publice de la răsărit de Prut, ca și procesul de lichidare pașnică și ireversibilă a consecințelor pactului Ribbentrop-Molotov și ale ocupației sovietice.

Înființarea Ministerului Reunificării în anul Centenarului Unirii este cu atât mai mult necesară, cu cât fostul Oficiu pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova a fost desființat în mod nejustificat și a transmis către societatea românească de pe ambele maluri ale Prutului un semnal negativ, sugerând abdicarea de la idealul firesc de unitate națională.

Relația României cu românii din Republica Moldova transcende interesele de partid și reclamă consensul clasei politice de la București.

Prin înființarea Ministerului Reunificării, România poate confirma responsabilitatea geopolitică, geoeconomică și geoculturală, precum și rolul reunificator care îi revine firesc în regiune și în context european” – a comunicat Constantin Codreanu.

 

sursa: Bucpress

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1