Citeste si...

COMEMORAREA VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI LA CHIȘINĂU

lagarushmmorg 39138800Mii de evrei din Basarabia şi din nordul Bucovinei s-au numărat printre cele şase milioane de victime ale uneia dintre cele mai mari tragedii din Europa – Holocaustul. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aceştia au fost deportaţi în lagărele de concentrare din provincia Transnistria, înfiinţată de regimul mareşalului Ion Antonescu, aliat cu Germania nazistă, în teritoriile ucrainene cucerite, dintre Nistru şi Bug. În anul 1941 au fost înfiinţate ghetouri şi lagăre de muncă în peste 150 de localităţi, printre altele în Movilău, Şarhorod, Kopaigorod, Obladovka, Berşad. Din octombrie 1941 până în august 1942 au fost deportaţi aici 150.000 de evrei din nordul României (Bucovina, Moldova de Nord şi Basarabia). Doar circa o treime a supravieţuit anului 1943. Toate acestea repreyintă o parte a istoriei despre care s-a vorbit prea puțin. La Chișinău, au fost organizate mai multe evenimente cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului, marcată la 27 ianuarie, în fiecare an.  

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat la evenimentele organizate în Republica Moldova cu ocazia comemorării victimelor Holocaustului. În discursul susținut în cadrul Mesei Rotunde ”Holocaust – lecție istorică pentru toleranță”, Ambasadorul României a evocat necesitatea promovării un model de recunoaștere, reconciliere și onorare a trecutului, de educație împotriva antisemitismului, negaționismului istoric, intoleranței și discriminării, care să ne asigure că tragedii precum Holocaustul nu se vor mai repeta niciodată.

De asemenea, oficialul român s-a referit la activitatea Președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, exercitată în perioada martie 2016 – martie 2017, menționând că printre prioritățile noastre s-au numărat continuarea eforturilor de combatere a fenomenului antisemit, precum și necesitatea consolidării educației și cercetărilor în domeniul Holocaustului. Prin instituțiile sale, România va milita în continuare pentru consolidarea cadrului de acțiune la nivel național, regional sau internațional, care să prevină şi să sancţioneze orice manifestare antisemită, rasistă, xenofobă, de discriminare rasială şi de intoleranţă.

Totodată, oficialul român și-a exprimat convingerea că asistența și expertiza oferită de către România prin Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din Bucureşti „Elie Wiesel” și Muzeul Holocaustului din București au contribuit la edificarea Centrului-Muzeu ”Memoria Holocaustului și Toleranță Interetnică”, iar această cooperare va continua și pe viitor.

În mesajul scris în Cartea de Onoare a Centrului-Muzeu ”Memoria Holocaustului și Toleranță Interetnică”, Ambasadorul Daniel Ioniță a evidențiat importanța cunoașterii istoriei, a asumării depline a trecutului, dar și a necesității de a acțiunea în permanență în spiritul umanității. Totodată, a adresat felicitări autorităților pentru inaugurarea respectivului Muzeu.

În cadrul evenimentului organizat de Comunitatea Evreiască la Memorialul Victimelor Fascismului, Ambasadorul României a depus flori și a adus un pios omagiu victimelor Holocaustului.
 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1