Citeste si...

MĂRŢIŞORUL, SIMBOL AL UNITĂŢII ROMÂNIEI ŞI REPUBLICII MOLDOVA

12120005 913554112064949 8425250895813946729 o 710x670Mărţişorul este un simbol al unităţii României şi Republicii Moldova. Acest fapt a reieşit ca urmare a colaborării dintre cele două state pentru recunoaşterea internaţională şi includerea în Patrimoniul UNESCO al Mărţişorului. Pentru celebrarea tradiţiilor dedicate Mărţişorului, la Chişinău a fost organizat un eveniment cultural, la care au participat oficialităţi din România, Republica Moldova şi Bulgaria. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat miercuri 21 februarie 2018, la expoziția și atelierul de confecționare a Mărțișoarelor, organizate de către Parlamentul Republicii Moldova, în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei și Centrul de meșteșug artistic ”Casa Cangea”.

Din partea României, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București a participat cu expoziție de Mărțișoare tradiționale.

Cu acest prilej, Ambasadorul României a declarat: ”În luna decembrie a anului trecut, Mărţişorul a intrat pe lista selectă a patrimoniului imaterial UNESCO. Dosarul a fost depus de România și Republica Moldova alături de Bulgaria și Macedonia, în care se păstrează această frumoasă tradiţie a primăverii, cu unele mici diferenţe de formă, dar în acelaşi spirit. Acesta se alătură celorlalte șase dosare cu obiceiuri, meșteșuguri şi tradiţii înscrise de România sau în colaborare România - Republica Moldova în patrimoniul imaterial al UNESCO. Nu este doar o coincidență fericită  reușita acestor dosare comune, ci este un simbol al unității noastre culturale, lingvistice și a tradițiilor. Datoria noastră este să le cinstim și să le promovăm ca atare.”

La eveniment a participat și Ambasadorul Bulgariei, E.S. Petar Vâlov.

În luna decembrie 2017, Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a decis înscrierea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a dosarului multinațional „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” – dosar comun al României, Republicii Moldova, Bulgariei și Macedoniei.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1