Citeste si...

ANALIZA PROBLEMEI VLAHE ÎN SERBIA

usrRomânii din Valea Timocului rezistă de sute de ani, în ciuda oprimărilor la care au fost supuşi de-a lungul timpului. Fără şcoală şi fără biserică, se poate spune că existenţa lor este un miracol. Ultimele decenii i-a pus, însă, în faţa unei adevărate probleme. Asociaţiile, înfiinţate să-i reprezinte, le-au cerut să decidă dacă sunt români sau vlahi. Presiunile exercitate de cei care susţin elementul vlah au crescut în intensitate, a apărut şi un dicţionar al limbii vlahe, dar despre drepturile elementare, de care trebuie să se bucure această comunitate, prea puţini au curajul să vorbească. Uniunea Românilor din Serbia a realizat o analiză a situaţiei românilor din Valea Timocului, prin  care se caută răspuns la întrebări spinoase.

 

Românii din Serbia au fost și în continuare sunt un subiect de actualitate care manifestă un viu interes în Patria Mamă - România şi nu numai. Românii şi filonul cultural românesc din Serbia în urma schimbărilor politice din Iugoslavia anilor `90 încep procesul de reorganizare care cuprinde pe toți românii, inclusiv pe românii din Serbia de Răsărit (recunoscuți până în 1989 ca grup etnic sub denumirea de valahi). Aceşti românii uitați din Serbia de Răsărit (Timoc, Pomoravlje și Valea Moravei) care timp de aproape 200 de ani au suferit de pe urma "genocidului cultural" aplicat de regimurile hegemoniste sârbe şi de teroarea impusă de asimilarea din partea Bisericii Ortodoxe Sârbe, cer drepturi elementare (școală și biserică).

Lupta pentru existența civilizației spirituale a națiunii române unice din Serbia, depinde în mare măsură şi de calitatea puterii politice de la Bucureşti, respectiv elaborarea unei noi strategii clare de acțiuni care trebuie să se bazeze doar pe elementul strict românesc (nu pe elementele destructive ale organizațiilor valahe). Vom exemplifica; ”Uniunea Românilor din Serbia" (URS) înființată pe 1 Decembrie 2016 la Cladovo, care reuneşte 12 asociații şi organizații reprezentative românesti din Timoc - Voivodina, reprezintă o singură voce în Serbia și coagularea mediului asociativ românesc. Lupta cauzei româneşti, aparent pierdută, deoarece azi în Serbia avem două minorități - minoritatea națională română (cu Patria Mamă - România) şi minoritatea națională valahă/rumânească (Patria Mamă Serbia). Politica perfidă de deznaționalizare şi asimilare a românilor din Serbia este stimulată de guvernele anti-româneşti de la Belgrad, iar actuala clasă politică sârbă continuă să aplice față de organizațiile cu caracter românesc o politică perfidă de deznaționalizare. Important este de subliniat faptul că statul sârb, prin marionetele sale separă minoritatea valahă de elementul românesc.

Din păcate, toate aceste demersuri valahe sunt puternic sprijinite şi susținute de Eugen Popescu, un personaj controversat, care Bucureştiului dirijează distribuirea mijloacelor financiare, schimbă fondul şi contextul, prezentând o realitate umbrită. Coincidență sau nu, odată cu ascensiunea lui Popescu în anul 2002 în Serbia apar curente antiromâneşti şi organizații de orientare "valahă" în Timoc, astfel că se înființează ARIADNAE FILUM la Bor, preşedinte fiind Slavoljub Gațovici iar actualmente Zavişa Jurj. Tot în acest răstimp, Predrag Balaşevici, Dragomir Draghici, Duşan Prvulovici şi alții părăsesc tabăra românească, încurajați şi sprijiniți - finanțați şi ghidați de Eugen Popescu, drept urmare au înființat PÂRTIA DEMOCRATĂ A RUMÂNILOR DIN SÂRBIE - Bor, în traducere directă din limba sârbă, ne asumăm deplina responsabilitate să traducem corect PARTIDUL DEMOCRAT AL VALAHILOR (la ora actuală se numeşte VLAŠKA NARODNA STRANKA, în traducere originală din limba sârbă: PARTIDUL NEAMULUI VALAH, doar că, la sugestia lui Eugen Popescu este promovat în România sub denumirea "PARTIDUL NEAMULUI ROMÂNESC", condus de valahul Predrag Balaşevici), formațiune politică care propagă recunoaşterea minorității valahe, care a dus la crearea unei noi minorități artificiale desprinsă din cadrul poporului român. În 2005 a fost înființată "FEDERAȚIA VALAHILOR DIN SERBIA" - Negotin, copreşedinți Dragomir Draghici, Predrag Balaşevici, Jovan Pechici. În următorii ani, procesul dezbinării nu cunoaşte limite, astfel că apar numeroase organizații valahe, care au drept scop crearea minorității artificiale valahe, a instituților valahe - ceea ce într-un sfârșit s-a reuşit. (Consiliul Național Valah a fost înființat la inițiativa lui Balaşevici, Jurj... cu sprijinul nemijlocit al lui Eugen Popescu). Acest proces de înființare permanentă a diverselor organizații, congrese, așa zise valaho/rumâne în sudul Dunării, au drept scop fragmentarea şi slăbirea forței de coeziune a românilor din Serbia.

Tot Eugen Popescu este întemeietorul CONSILIULUI NAȚIONAL VALAH prin intermediul lui Balaşevici și Jurj, în contextul când în Serbia există CONSILIUL NAȚIONAL ROMÂN, din care făceau parte cei doi părtaşi. Într-un stat nu poate să existe doua instituții de stat ale aceleiași minoritați. Totuşi, grupul Balaşevici cu avizul lui Popescu au inițiat formare CNV (Consiliul Național Valah), iar limba maternă este limba sârbă şi 3 patria mama – Serbia (CNR are limba maternă - româna şi patria mamă - România). Pentru a face parte din Consiliul Național Valah (CNV), Balașevici și Jurj s-au declarant official la primăria Bor etnici valahi și nu români. Mai mult, la ora actuală se derulează procesul de standardizare a limbii valahe, care are în Serbia de Răsărit circa 38.000 de apartenenți, iar români circa 4000 în Timoc, respectiv 38.000 de români în Voivodina. În concluzie, Balașevici a fost membru fondator la ambele consilii naționale (CNMNRS și CNMNVS), în funcție de interesul momentului, dar care a creat grave prejudicii în comunitate prin LEGALIZAREA unei etnii distincte de cea românească – etnia vlahă (CNMNVS).

Campania "Eu sunt valah" a reuşit, iar Eugen Popescu a atins obiectivul de protejare a elementului valah. Istoria recentă a consemnat refuzul lui Balaşevici şi Jurj pentru adunarea semnăturilor prin intermediul asociatilor conduse de ei (din 2008 şi până în zilele noastre) pentru părinții care vor ca copiii lor să învețe în şcolile din Timoc "Limba română cu elementele culturii naționale". Balașevici a făcut alianță preelectorală pentru alegerile parlamentare din 2012 cu Mișcarea Muncitorilor și Țăranilor din Serbia. Problema gravă o constituie nu rezultatul alegerilor, adică zero, ci faptul că liderul MMȚS Zoran Draghișici era cadrul didactic la Facultatea de Studii de Securitate de la Belgrad – șef de catedră. Însă, treptat în Timoc românii s-au deșteptat, apar asociații cu caracter românesc pronunțat, tot mai mulți români timoceni se debarasează de valahism, și încep colaborarea cu românii din Voivodina, respectiv „Românii Independenți din Serbia” (RIS); amintim asociațiile: Inițiativa Românilor din Serbia, Renaşterea Românilor din Serbia, Uniunea Românilor, Asociația "Dunărea", „Asociația Studenților Timoceni” etc, care încurcă calcurile "grupului Popescu". Acesta din urmă şi acoliții săi poartă o campanie dură la adresa românilor și asociațiilor românești din Timoc și Voivodina, deoarece elementul românesc revine în forță. Mai mult, românii din Serbia reuşesc un moment istoric - Unirea românilor la nord și sud de Dunăre. Pe 1 Decembrie 2016 la Cladovo se înființează UNIUNEA ROMÂNILOR DIN SERBIA (URS), care adună 12 asociații româneşti reprezentative din Timoc și Voivodina. În replică, Eugen Popescu după căteva zile (3 decembrie 2016), organizează CONGRESUL VALAHILOR DIN SERBIA (KONGRES VLAHA SRBIJE), dar tradus fals pentru Bucureşti "CONGRESUL ROMÂNILOR DIN SERBIA", care a fost un eșec, cu scopul de a rămâne în continuare acești valahi pe scena minoritară și a beneficia în continuare de fondurile instituțiilor româneşti abilitate cu românii de pretutindeni!

În concluzie, Eugen Popescu a deschis ușa "valahismul" în Serbia, stă în spatele tuturor demersurilor, protestelor, scrisorilor în numele valahilor - prezentați la Bucureşti ca fiind români, iar în Serbia valahi, minoritate distinctă de cea românească conform legislației statului Sârb. Este momentul oportun ca România și românii din Serbia să închidă ușa valahilor, iar pe Eugen Popescu îl poftim să închidă ușa pe dinafară comunității românești din Serbia.

Informațiile furnizate și materialul folosit în această analiză este preluat selectiv din: Timočka Revija, Ziarul Românesc, gazetaromânească.com, Jurnalul Românesc din 19 februarie 2016, Glasul Cerbiciei nr. 7 din 2011, hotnews.ro și gandul.info.ro.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1