Citeste si...

ROMÂNII INDEPENDENȚI DIN SERBIA, LA GREBENAȚ

invSâmbătă, 6 ianuarie, de Bobotează, în Casa parohială de la Grebenaţ(Serbia) a avut loc o întâlnire a conducerii Asociaţiei „Românii Independenţi din Serbia”, preşedinte dr. Dorinel Stan şi secretar Călin Iorga cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, respectiv reprezentanţii organizaţiilor  culturale (Societatea culturala „George Coşbuc”, fanfara) şi sportive din localitate. La Grebenaţ, a avut loc lansarea publicaţiei independente „Glasul Cerbiciei” cunoscută ca Vocea Românilor din Serbia – revistă de actualitate, cultură şi istorie a românilor din Serbia. În cadrul evenimentului, au fost prezentate cele trei numere (15, 16 şi 17) apărute pe parcursul anului 2017, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi o a naliză comprehensivă a activităţii şi rezultatele RIS-ului pentru anul 2017, în ceea ce priveşte apărarea intereselor românilor din Serbia. Prezentarea şi lansarea revistei „Glasul Cerbiciei” care apare sub egida „Românii Independenţi din Serbia” are drept scop de promovare, valorificare şi prezentare a culturii şi istoriei românilor din Serbia cu o largă deschidere faţă de spiritualitatea românească din Serbia. Cei prezenţi au apreciat demersurile resuşite ale Asociaţiei „Românii Independenţi din Serbia” adresate autorităţiilor republicane, provinciale, locale şi corpului diplomatic românesc din Serbia, respectiv MAE din Bucureşti, care au stopat desfiinţarea Cancelariei locale din localitatea românească Grebenaţ. În prezent, Cancelaria locală funcţionează două zile săptămânal (luni şi miercuri), ceea ce satisface necesităţiile locuitorilor din aşezarea românescă. Urmează adoptarea unei noi hotărâri din patea Adunării Municipale Biserica Albă, astfel încât registrele matricole care au fost transferate la Jasenovo (sat sârbesc) să fie readuse la Grebenaţ. În următoarea perioadă URS-ul, RIS-ul, precum şi factorii competenţi locali vor face toate demersurile necesare pentru cele menţionate şi subliniate de reprezentanţii organizaţiilor, instituţiilor şi asociaţilor din Grebenaţ. O problemă arzătoare o reprezintă restituirea celor 60 de jugăre de pământ Bisericii Ortodoxe Române din Grebenaţ în baza Legii de restituţie a R. Serbia.
Retrocedarea terenurilor agricole este o prioritate, deoarece au fost preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist BOR din Grebenaţ, care deţine acte de proprietate până în anul 1946, când au fost confiscate şi trecute în patrimoniul statului. În Serbia 42 de parohii în Voivodina şi 17 din Valea Timocului le-au fost confiscate suprafeţe de teren, şcoli confesionale şi aşezăminte de culură. Din păcate, cu toate că Biserica Ortodoxă din Grebenaţ deţine documente şi titlul de proprietar al suprafeţelor de terenuri agricole confiscate în 1946, Agenţia de Retrocedare cu sediul la Novi Sad a respins cererea, adică demersurile şi contestaţile la instanţele superioare. Când este vorba de comunitatea românească din Serbia există numeroase astfel de cazuri care nu s-au soluţionat, cu toate că documentele atestă proprietatea suprafeţelor de teren, imobile colective şi individuale ale românilor din Serbia. URS-ul (Uniune Românilor din Serbia) și RIS-ul (Românii Independenţi din Serbia) îşi asumă angajamentul privind măsurile concrete de protejare şi susţinere în vederea soluţionări acestor cazuri, care inexplicabil şi sub diverse pretexte au fost respinse. În prima fază, Biroul RIS intenționează să aducă la cunoştinţa opiniei publice interne şi externe cazuri concrete unde Legea se aplică părtinitor şi selectiv, iar proprietăţile colective şi individuale româneşti rămân în
continuare în proprietatea statului sau în proprietate instituţională.
În anul Centenarului – 100 de ani de la Marea Unire 1918, Biserica Ortodoxă Română din Grebenaţ urmează să depună un proiect la MRP pentru renovarea celui mai vechi si frumoas lăcaş de cult al românilor din Serbia. RIS-ul sprijină şi acordă logistică la intocmirea dosarului pentru depunerea proiectului.
 
Biroul RIS
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1