Citeste si...

ZIUA CULTURII NAȚIONALE, SĂRBĂTORITĂ DE ROMÂNII DIN CERNĂUȚI

La Cernăuți s-au desfășurat o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale. Conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010, 15 ianuarie a fost aleasă „Ziua Culturii Naționale”, marcând, astfel, data nașterii poetului național al românilor, prozatorul, dramaturgul și ziaristul Mihai Eminescu (1850-1889).

În acest an, Anul Centenarului Uniri de la 1918, Ziua Culturii Naționale reprezintă nu numai un moment  care îl celebrăm pe Mihai Eminescu, „Luceafarul” poeziei romanești, dar și o zi a esenței românismului din sufletul și spiritul națiunii noastre – se spune într-un comunicat de presă al Consulatului General al Romaniei la Cernăuți, care organizează mai multe manifestări pentru marcarea Zilei Culturii Naționale, pentru a cinsti valorile culturale și civilizaționale române.în

Printre aceste evenimente amintim: depuneri de flori la  la bustul lui Mihai Eminescu din curtea casei lui Aron Pumnul şi apoi la statuia poetului din centrul regional; Simpozionul  literar „Mihai Eminescu şi unitatea românilor de pretutindeni”  urmat de un recital de versuri  ale Luceafărului poeziei  naţionale  şi versuri dedicate poetului, susţinut de elevi de la şcolile din oraş şi de scriitori din Cernăuţi şi Suceava, Concert folcloric cu tema: „Pe aripile culturii române”, organizat de Școala Populară de Artă la Gimnaziul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți; Seară de romanțe pe versurile poetului naţional la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi.

 „În această zi de sărbătoare vă doresc, tuturor românilor din regiunea Cernăuți, ca Ziua Culturii Naționale și marcarea datei nașterii lui Mihai Eminescu să reprezinte un moment de profundă reflecție asupra valorilor naționale, un prilej de mândrie că suntem români, dar și un moment de bucurie că sărbătorim împreună unul din cele mai vibrante evenimente ale sufletului românesc. La mulți ani, Culturii Naționale Române!” – se spune în mesajul de felicitare al consulului general al României la Cernăuți Eleonora Moldovan.

În acest context, BucPress TV a realizat o serie de reportaje de la evenimentele culturale organizate de instituția diplomatică a României acreditată la Cernăuți în parteneriat cu asociațiile pentru cultura românească din nordul Bucovinei.

 

 

Sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1