Citeste si...

 • publicat de Beatrice Urucu
  Luni seara (10 decembrie 2018), în sala festivă a Primăriei din orașul Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș. Sunt cinci minorități care trăiesc aici: slovacă, română,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Joi seara, în data de 6 decembrie 2018, Ambasada României la Budapesta a organizat Recepția oficială de Ziua Națională a României, care s-a desfășurat la Hotelul Marriott, din capitala Ungariei,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Țara mea de jale, țara mea de dor! Ai fost cântată de poeți, ai fost pictată de maieștri ai penelului, ai fost văitată de mamele și văduvele războaielor, ai fost...
 • publicat de Beatrice Urucu
  La 100 de ani de la înfăptuirea României mari, fiecare român se întreabă ce simte pentru țara lui. Sentimentele ne străbat mintea și inima, fără ca noi să le putem...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Periodicul săptămânal „Cronica”, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ajuns în cel de-al 15-lea an de existență, a fost sărbătorit printr-un eveniment cultural ce a avut loc...
 • publicat de Alin Roates
  Şcoala Gimnazială Eşelniţa este implicată, în perioada 5 noiembrie 2018 - 30 iunie 2019, în proiectul pilot, super-inovativ « Canoe pentru o Dunăre albastră », derulat în parteneriat cu instituţii şi asociaţii...

CARTEA DE ETNOGRAFIE „MALANCA DIN CRASNA” AR PUTEA VEDEA LUMINA TIPARULUI ÎN PRIMĂVARA ANULUI 2018

„Un fenomen etnografic unic, complicat ca structură și festivitate, unul enorm de puternic - Malanca, a supraviețuit și continuă să existe la poalele Carpaților bucovineni!”.  Așa începe prezentarea cărții „Malanca din Crasna” pictorița ucraineană Irina Rud-Volga din orașul Dnipro, care timp de cinci ani, alături de locuitorul orășelului Crasna – Gigi Gherman, s-a ocupat de ilustratrea și textul cărții.

Potrivit autorului, la început concepţia cărţii se referea la tradiția ucraineană a sărbătorii numită Malanca, dar, în mod neașteptat, a devenit una despre tradițiile românești. După ce a vorbit cu regizorul Dmitry Sukholitki-Sobchuk, care deja finaliza documentarul "Krasna Malanka", turnat în satul românesc Crasna, Dmitry a căzut de acord să ofere  autorilor cărţii materialele etnografice colectate în zonă.

„Apoi, lucrarea asupra cărții a continuat în Dnipro, într-un atelier, care în acest scop a fost pus la dispoziţie de Uniunea Artiștilor Plastici din Dnipropetrovsk. În seara primei zile de lucru pe e-mail mă așteptă o scrisoare de la Gigi Gherman din Crasna! În primul rând, l-am rugat pe Gigi să-mi dea ajutor - să spună ceva și să explice puțin despre această sărbătore. Răspunsurile lui au fost adevărate secvenţe ale cărţii. Gigi pur și simplu a continuat să o scrie.” – menționează Irina, autorul ilustrației.

Cartea este bilingvă,  include cântece (în limba română, dialectul arhaic local) auzite în Crasna de sărbătoarea Malanca, precum cântece din arhiva familiei Gigi Gherman.

Ca rezultat, avem un model de carte cu formatul de 235x310, 78 de pagini colorate, ilustrate, cu cântece din Malancă, povești despre tradițiile de sărbătoare, tehnologii pentru crearea costumelor și descrieri ale sentimentelor pe care le resimte un malancar în timpul sărbătorii etc.

Sperăm că volumul va trezi interesul cititorilor - admiratori ai culturii și tradițiilor populare, artiști etc. și va deveni o adevărată descoperire pentru folcloriștii și etnografii din România și Ucraina.

Cartea nu este scrisă în baza unor observații din exterior, ci din interior: de către malancarul însuși, care a fost implicat nemijlocit în acest eveniment magic încă din copilărie.

„Dorim să publicăm "MALANCA DIN CRASNA" ca ediţie aparte cu ajutorul fondurilor colectate prin intermediul acestei platforme (biggggidea.com aut.). Momentan nu planifică punem cartea în vânzare. Doritorii de a obţinte un exemplar al acestei cărți sunt rugaţi să contribuie cu 400 UAH la tipărirea ei aici (https://biggggidea.com/project/malanca-din-crasna-etnografichna-kniga/#). În primăvara anului 2018 cartea va fi tipărită la tipografia Huss. Veți primi prin poștă sau vă vom transmite în mod personal un exemplar al cărţii” – spun autorii cărții.

 

Vasile BARBUŢA pentru BucPess

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1