Citeste si...

TVR INTERNAȚIONAL VA DIFUZA PE 8 MARTIE DOCUMENTARUL „LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ”, REALIZAT DE BUCPRESS TV

În data de 8 martie, la ora 21:00, TVR Internațional, în cadrul emisiunii „La un pas de România”, va difuza filmul „Limba noastră cea română”, realizat la finele anului 2017 de echipa Centrului Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina.

Potrivit prezentării acestei emisiuni de pe website-ul TVR, „Limba noastră cea română” este un film zguduitor despre drama românilor din Ucraina (nordul Bucovinei, Transcarpatia, Basarabia Istorică), care riscă să piardă și puținele școli cu predare în limba română ce-au mai rămas, dacă Rada Supremă a Ucrainei nu va modifica Legea Educației, adoptată în 4 septembrie 2017, așa precum au cerut-o în repetate rânduri Parlamentele României și Ungariei, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția, OSCE. Filmul reflectă formele de luptă ale românilor din Ucraina în vederea menținerii identității lingvistice și a școlii românești, precum și opiniile experților independenți din Cernăuți (istorici, critici literari, scriitori), ale liderilor societăților pentru cultura românească din Ucraina, reprezentanților autorităților centrale și locale, dar și ale persoanelor implicate în mod direct în procesul educațional din Ucraina.

Documentarul este o „prefață” la seria de 9 episoade „La un pas de România”, dedicată situației românilor care trăiesc în trei regiuni din Ucraina de azi. Documentar realizat de jurnaliști de la Radio Cernăuți și Agenția de presă BucPress. Producătorul emisiunii  este Aura Dobre.

De mai bine de doi ani TVR International difuzează săptămânal emisiuni dedicate românilor din jurul României, sub genericul „La un pas de România”. În noul sezon, având în vedere situaţia dramatică a românilor din Ucraina, primele nouă ediţii vor fi dedicate comunităţilor istorice de români care trăiesc în trei dintre cele mai importante regiuni ale Ucrainei de azi: Transcarpatia, Cernauţi şi Odesa.

Pe TVR Internaţional vor  putea fi urmărite nouă episoade la un pas de România în care realizatorii emisiunii „La un pas de România” vor prezenta situaţia şcolilor româneşti şi  viaţa românilor din Ucraina, după aprobarea Legii educaţiei. Vor fi nouă episoade emoţionante despre  teama părinţilor, despre întrebările copiilor şi despre tristeţea bunicilor care îşi văd nepoţii nevoiţi să înveţe în altă limbă decât cea maternă.

 

Sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1