Citeste si...

CĂLĂTORIE ROMÂNEASCĂ PRIN BUDAPESTA

strada vaci 1 2Un tur ghidat ce se constituie ca o veritabilă călătorie românească prin Budapesta. Institutul Cultural Român organizează un periplu condus de profesorul Farkas Jenő, ce va prezenta participanților repere românești din capitala ungară, urmele pe care le-au lăsat românii în decursul secolelor prin Buda şi Pesta.

Informațiile prezentate îmbogățesc experiența vizitării orașului prin evidențierea urmelor vizibile în capitala Ungariei.

Data evenimentului: sâmbătă, 13 mai, ora 11.00-13.00, în limba română şi duminică, 14 mai, ora 16.00-18.00, în limba maghiară.

Participarea este posibilă în baza înscrierii prealabile, locurile fiind limitate. Cei interesați sunt rugați să transmită un e-mail cu subiectul „O călătorie românească prin Budapesta” către Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. până la data de12 mai, ora 17.00.

Turul este gratuit, punctul de pornire fiind Curţile Gojdu, Capela Ortodoxă Română (1075 Budapesta, strada Holló, nr. 8).

Traseul turului ghidat, condus de profesorul Farkas Jenő, va cuprinde:

- Curțile Gojdu, Capela Ortodoxă Română şi Așezământul Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul”, placa memorială Gojdu;

- strada Király, casa în care a locuit Gheorghe Ioanovici de Dulău, parlamentar, secretar de stat, membru al Academiei Ungare de Științe;

- Piața Vörösmarty (casele de pe partea de est: nr. 2 era proprietatea familiei Mocioni, nr. 3, casa lui Gheorghe Sina, nr. 4, casa lui Anastasie Lepora, nr. 5 casa lui Constantin Grabovschi, nr 6. casa lui Anastasie Lica);

- strada Váci;

- Piaţa Roosevelt;

- Piaţa Petőfi;

- fosta casă Grabovschi / Restaurantul de 100 de ani. Clădirea are o semnificație şi pentru Biserica Ortodoxă Română din Transilvania şi din Ungaria. Aici a trăit între anii 1823–1829 Atanasiu Şaguna (care, mai târziu, adoptă numele de Andrei Şaguna);

- sediul redacției Revistei Familia, strada Nyáry Pál , nr. 4, fondată de Iosif Vulcan;

- sediul Societății „Petru Maior” şi al revistei literare Luceafărul, strada Veres Pálné, nr. 11;

- Piața Szervita, nr. 3, unde a locuit medicul stomatolog Dimitrie Nedelcu (1812–1882), care a fost creatorul catedrei de stomatologie a Facultății de Medicină din Pesta;

- Cetatea Budei, la nr. 6 din Piaţa Szentháromság, Tipografia Universității din Buda, unul dintre cele mai mari centre în care s-a editat carte românească. Între 1780 şi 1830 s-au tipărit aici peste 200 de cărţi româneşti.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1