Citeste si...

POMENIREA EROILOR ROMÂNI LA SEGHEDIN, ÎN UNGARIA

IMG 3269Marți, 15 mai 2018, cu puține zile înaintea Praznicului Împărătesc al Înălțării Domnului, socotit și ca Sărbătoare Națională și Bisericească a Eroilor Neamului, la Cimitirul Central din Seghedin (Szeged), Ungaria, a avut loc o slujbă de pomenire și o ceremonie de comemorare a Eroilor Români care își dorm somnul de veci în așteptarea Învierii în acest cimitir.
Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României din Seghedin și a fost onorat de prezența mai multor oficialități: Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin și Paroh la Cenadul Unguresc și de Arhiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, Domnul Marius Lazurca, Ambasadorul României la Budapesta, Domnul Daniel Banu, Consulul General al României la Seghedin și gazda întregii manifestări, Domnul Consul Cristian Daniel și întreg personalul Consulatului General Român din Seghedin, Episcopul Romano-Catolic de Seghedin Kiss Rigo László, Domnul Colonel Toma-Ștefan Savu, Atașat al Apărării Militare și Aero al Ambasadei României din Budapesta, Domnul Kozmá Gábor, Rectorul Universității „Gál Ferenc” din Seghedin, Domnul Alexandru Popa, Prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Domnul Gheorghe Petrușan, Președintele Autoguvernării Românești Județene din Csongrad și a celei Românești Locale din Seghedin, Domnul Tibor Papp, Consilier pentru Relații Externe și Domnul Attila Kerek, Șeful Departamentului de Protocol al Primăriei din Seghedin, Domnul Petru Weber, Profesor de Istorie și Domnul Szábó Zsolt, Lector de Limba Română, ambii de la Facultatea de Pedagogie „Juhász Gyula” a Universității din Seghedin, Doamna Simonfi Jolanta, Vicepreședintele Autoguvernării Românești Locale din Macău (Makó), ș.a.
Comemorarea a început printr-o slujbă de pomenire a Eroilor Români, săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu Părintele Protopop Aurel Becan, la care Ierarhul a subliniat importanța acestei sărbători inaugurată în 1920 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe timpul Vrednicului de pomenire și primul Patriarh al ei, Miron Cristea, care era în același timp și Președinte al Societății Mormintelor Eroilor căzuți în Război. Ziua Eroilor reprezintă un prinos de aleasă cinstire și recunoștință față de cei care și-au dat viață, ca jertfă supremă pentru libertatea și demnitatea Poporului Român, dar și pentru Unirea Sa într-o singură Țară, și tocmai de aceea noi suntem datori să ne rugăm pentru odihna sufletelor lor și să le ducem mai departe memoria și realizările, cinstindu-i și prețuindu-i, așa cum se cuvine. Praznicul Înălțării Domnului și legătura directă cu Jertfa și Învierea Mântuitorului și Înălțarea Sa la Cer, arată demnitatea și cinstea de care s-au învrednicit și acești Eroi ai Neamului nostru, prin alegerea ca Zi de pomenire a lor a acestui Praznic Împărătesc.
A urmat apoi intonarea Imnurilor Naționale ale României și Ungariei, salutul de bun venit și prezentarea evenimentului, făcută de Domnul Consul General Daniel Banu, cuvântul Domnului Ambasador Marius Lazurcă, care a subliniat faptul că la acest eveniment comemorativ nu îi cinstim doar pe Eroii din cel de-al II-lea Război Mondial, care își dorm somnul de veci în acest cimitir, ci și pe Eroii Români din timpul Primului Război Mondial și din toate luptele duse de aceștia, în care și-a jertfit viața pentru apărarea Patriei și a credinței noastre strămoșești, contribuind și la eliberarea altor țări din vecinătatea României. Toți merită cinstea și recunoștința noastră.
Au fost depuse coroane de flori din partea Ambasadei României la Budapesta și a Ministerului Apărării Naționale a României, a Consulatului General al României la Seghedin, a filialei din Seghedin a Institutului Cultural Român (ICR), a Primăriei din Seghedin și Primăriei din Hódmezővásárhely, a Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și a Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și a Universității „Gál Ferenc” din Seghedin, a Catedrei de Limba Română de la Facultatea de Pedagogie „Juhász Gyula” a Universității din Seghedin, a Autoguvernării Românești Județene din Csongrad și a celei Românești Locale din Seghedin, precum și a Autoguvernării Românești Locale din Macău (Makó).
Manifestarea s-a încheiat cu gustarea unei felii de cozonac și a unui pahar de vin, oferite în mod simbolic și tradițional de Consulatul General al României din Seghedin, pentru odihna sufletelor Eroilor Români din acest oraș.
Monumentul Eroilor Români de la Cimitirul Central din Seghedin a fost ridicat în anul 1950, întru pomenirea celor 97 de ostași români care au căzut în aceste locuri, luptând pentru eliberarea Ungariei, în cel de-al Doilea Război Mondial, după cum spune și inscripția marcată pe acest monument.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1