Citeste si...

SĂRBĂTOAREA SFINȚILOR ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA, LA CATEDRALA ROMÂNEASCĂ DIN GIULA, UNGARIA

IMG 3758Praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, din acest an, a constituit un prilej de bucurie și un moment important în ceea ce privește viața și cunoașterea comunității românești din Ungaria și în special din Giula, orașul care este din multe puncte de vedere centrul acestei comunități.
În Catedrala Episcopală, Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la Praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, iar pentru prima dată, la inițiativa Televiziunii Române, studioul TVR 3 și TVR Cluj, slujba a fost transmisă în direct de Postul Național de Televiziune, în contextul Anului Centenar.
Din sobor, alături de Ierarh, au mai făcut parte Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial al Episcopiei, Părintele Origen Sabău, Consilierul Cultural al Episcopiei și Paroh la Apateu, Părintele Teodor Marc, Parohul Catedralei și Consilier Economic, Părintele Vasile Sabău, Paroh la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Oradea, care a venit la slujbă cu un grup numeros de credincioși din Parohia sa, Arhidiaconul Claudiu Condurache, de la Catedrala Nouă din Arad și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala din Giula. Răspunsurile liturgice au fost date cu profesionalism de grupul coral „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Timișoara, iar la slujbă, alături de maicile de la Centrul Eparhial din Giula au participat și maici de la Mânăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul”, din Arad-Gai. Au fost prezente, de asemenea și multe oficialități, ca de pildă Doamna Natalia Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Domnul Gherman Dumitru, Deputat de Bihor în Parlamentul de la București, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Domnul Gheorghe Cozma, Președintele Oficiului AȚRU, Doamna Mariana Negrău Vetro, Directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Doamna Eva Iova Șimon, Directorul și Redactorul Șef al Săptămânalului „Foaia Românească”, Doamna Delia Covaci, Directorul Executiv și Redactorul Șef al Săptămânalului „Cronica” al AȚRU, ș.a.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a subliniat importanța și actualitatea personalității și a rolului jucat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare și Maica Sa Elena, care prin lucrarea minunată și intervenția Mântuitorului Iisus Hristos s-a convertit la creștinism, a înțeles valoarea Jertfei Sale și a Bisericii pe care Acesta a întemeiat-o în lume și a sprijinit-o foarte mult din poziția înaltă în care s-a aflat, după secole întregi de prigoană și de suferință, oferindu-i în primul rând libertatea de existență și exprimare, prin Edictul de la Mediolanum (sau Milano), din 313, dar și multe alte ajutoare.
La vremea potrivită au fost împărtășiți cu Sfintele Taine cei care s-au pregătit pentru aceasta, iar la sfârșit, Ierarhul și soborul slujitor au săvârșit și slujba Parastasului de 1 an de zile, pentru renumita cântăreață de muzică populară Florica Duma, din Bihor, mutată la cele veșnice în 9 mai 2017, la vârsta de 70 de ani.
În aceeași zi, în altarul de vară, din lemn, din Parcul Catedralei, echipa de televiziune de la TVR 3 – TVR Cluj, aflată sub coordonarea Domnului Redactor Răzvan Bucuroiu, a realizat o emisiune de mediatizare a comunității românești din Ungaria, prin dialog cu Preasfințitul Părinte Siluan, Doamna Ministru Natalia Intotero, Doamna Director Maria Gurzău Czegledi și Doamna Director Eva Iova Șimon, încercând să surprindă principalele aspecte și activități ale acestei comunități, dar și nevoile ei, în demersul de a-și afirma și întări propria identitate, națională, spirituală și culturală.
Echipa de televiziune va mai realiza și ale activități de promovare a folclorului românesc, pe scena festivă a cetății din Giula, în aceeași zi, dar și în alte părți din Ungaria, în acest turneu, denumit „Caravana Servus Europa” și dedicat Anului Centenar, pe care îl efectuează în aceste zile în cadrul comunității românești din Ungaria.
Doamna Ministru Natalia Intotero, împreună cu Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, au fost primiți în ziua precedentă (20 mai 2018) la Reședința Episcopală din Giula, de Preasfințitul Părinte Siluan și alți Părinți din Permanența Consiliului Eparhial și i-au fost expuse câteva dintre activitățile prezente și proiectele de viitor ale Episcopiei.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1