Citeste si...

EPISCOPUL ROMÂNILOR DIN UNGARIA S-A ÎNTORS ÎN SATUL NATAL PENTRU O SLUJBA ARHIEREASCĂ

IMG 5319În Duminica a 12-a după Rusalii (19 august 2018), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în satul său natal, Chelmac, având pentru aceasta binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Chiriarhul locului.
Alături de Ierarhul din Ungaria, din soborul slujitor au mai făcut parte Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei din Ungaria, Părinte Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial și Arhidiaconul Emanuel Văduva de la Catedrala Episcopală din Giula, Arhidiaconul Tiberiu Ardelean, de la Catedrala Episcopală din Arad și Părintele Mircea Șirian, Secretarul Protopopiatului Lipova, reprezentanți ai Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, Părintele Cornel Ardelean, Parohul Chelmacului și Părintele Constantin Petru, Preot Paroh la Lalașinț. Răspunsurile la strană au fost date în stil bănățean, local, de corul de tineri al Parohiei Chelmac, format și condus de Părintele Matei Vasile-Florin, Preot Paroh la Parohia Bata și originar din Chelmac.
Ierarhul a fost întâmpinat de dimineață, la intrarea în biserică, cu un cuvânt de bun-venit, rostit de Părintele Mircea Șirian, la care Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria pentru acest prilej binecuvântat de a putea sluji din nou în biserica din satul său natal, în care a și fost botezat și a adus mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului pentru binecuvântarea acordată, precum și Părinților și Maicilor din Ungaria și România care au ales să fie prezenți și împreună-rugători la această sfântă slujbă. Alături de consătenii săi, la Sfânta Liturghie au mai participat și alți credincioși, din Lipova, Arad sau Timișoara, dar și rudenii ale Preasfinției Sale din Grecia.
În cuvântul de învățătură, pornind de la pericopa evanghelică a tânărului bogat venit la Mântuitorul Iisus Hristos ca să Îl întrebe ce bine să facă pentru a moșteni viața cea veșnică, Preasfințitul Părinte Siluan a subliniat faptul că nu doar averile și bogățiile materiale, cele atât de căutate în societatea contemporană, ar trebui să fie importante, deoarece vedem că ele singure, în sine, nu pot satisface toate nevoile umane, ci mântuirea sufletului, credința în Dumnezeu și urmarea lui Hristos, păzirea poruncilor Sale, rugăciunea și milostenia, pot nu doar să aducă mulțumire profundă în sufletul omului, ci și să îl ajute în dobândirea mântuirii, a desăvârșirii și a vieții celei veșnice, după care tot pământeanul însetează.
La vremea cuvenită, copiii și cei care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.
După încheierea Sfintei Liturghii, soborul slujitor condus de Părintele Arhimandrit Calinic Covaci a săvârșit slujba Parastasului de 6 luni de la trecerea la cele veșnice a robului lui Dumnezeu Constantin Alexandru Mănuilă (1941-2018), tatăl Preasfințitului Părinte Siluan. Un cuvânt de învățătură și de apreciere pentru cele realizate în viață, spre binele semenilor săi și în folosul Bisericii Străbune, a fost rostit de Părintele Arhidiacon Tiberiu Ardelean, care a transmis și un mesaj părintesc, de compasiune, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, care deși și-ar fi dorit, nu a putut fi prezent la această slujbă datorită programului încărcat al Înaltpreasfinției Sale.
Mănuilă Constantin Alexandru s-a născut în localitatea Chelmac în data de 3 iulie 1941, într-o familie cu 5 copii, a trăit toată viața în satul său natal, s-a căsătorit în 30 decembrie 1961 cu soția sa, Joița Stăncuța, având împreună cu aceasta 2 fii, a muncit mulți ani în diferite locuri, în funcții administrative de interes public, a fost și Primar al Comunei Conop între anii 1992-1994, iar în ultimii săi ani și-a dedicat viața Bisericii Străbune, fiind prezent în fiecare duminică la sfintele slujbe, atunci când sănătatea i-a permis și ajutând, de asemenea, prin cântarea de la strană. S-a mutat la cele veșnice îndată după Sfânta Liturghie, pe când se întorcea de la biserică, în data de 18 februarie 2018, în Duminica lăsatului sec de brânză pentru începutul Postului Mare.
Biserica din Chelmac a fost construită în anul 1825 din cărămidă, pe locul unei biserici mai vechi, de lemn, din 1748, ce a fost strămutată cu plutele pe Mureș până în localitatea Tisa, din Județul Hunedoara, unde se găsește până în ziua de astăzi. Biserica actuală de zid, din Chelmac, a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Episcop Andrei Magheru, după cum menționează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1