Citeste si...

VIZITĂ LA GIULA A UNEI DELEGAȚII DE LA MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE DIN BUCUREȘTI

DSC 0434Marți, 17 iulie 2018, o delegație de la Muzeul Național de Istorie din București, în frunte cu Domnul Director Ernest Oberländer-Târnoveanu și însoțită de Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, a efectuat o vizită la Catedrală, Reședința Episcopală și Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Grupul din București a fost întâmpinat de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial și a mai cuprins, pe lângă Domnul Director Târnoveanu, pe Doamna Gabriela Dragomir, Șef Secție Restaurare la Muzeul Național de Istorie din București și pe Domnul Marius Amarie, Restaurator Metal și Fotograf, la același Muzeu.
Ierarhul le-a prezentat Catedrala și Reședința Episcopală, cu date importante din istoricul locașului de cult, al comunității ortodoxe românești din Ungaria și al constituirii Episcopiei, precum și diverse obiecte de cult, cărți vechi de secol XVII-XVIII (între care se numără și un exemplar al Cazaniei lui Varlaam, Minee, Evangheliare, Octoihuri, etc.), icoane, Antimise, prapori, veșminte bisericești, ș.a., aflate în Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, inaugurat în 13 noiembrie 2014, tot la Giula, într-un imobil al Episcopiei situat pe strada Kurucz, Nr. 11.
Oaspeții de seamă de la Muzeul Național de Istorie din București s-au bucurat în mod deosebit de cele văzute, care reflectă crâmpeie din trecutul și prezentul comunității ortodoxe românești din Ungaria, iar Domnul Director Ernest Oberländer-Târnoveanu a semnat în Cartea de Oaspeți de la Centrul Eparhial și Muzeu.
Vizita în Ungaria a distinșilor istorici din București a fost prilejuită de vernisajul expoziției intitulate „Aurul și argintul antic al României”, ce va avea loc miercuri, 18 iulie 2018, la Fekete Haz, în Seghedin (Szeged), fiind organizată de Muzeul Național de Istorie din București împreună cu Muzeul de Artă „Móra Ferenc” din Seghedin, cu sprijinul Ministerului Culturii din România. Expoziția, de mare valoare, cuprinde 1.004 exponate reprezentative românești, din aur și argint, datate între anii 4.500 î.Hr. – sec. VII d. Hr. Ea a fost vernisată pentru prima dată în decembrie 2013, la Muzeul Național de Istorie din București și a fost prezentată în diferite orașe din România: București, Timișoara, Oradea, Satu Mare, Cluj, Alba Iulia, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Constanța, Craiova, Piatra Neamț, Iași, Bârlad, Galați, Târgoviște, fiind concepută în special pentru a face cunoscute românilor din diferite părți ale Țării aceste comori și simboluri ale Neamului Românesc, de-a lungul constituirii istoriei lor. Anul trecut, în 2017, pentru prima dată expoziția a trecut granițele Țării, fiind prezentată la Muzeul de Istorie „Déri” din Debrețin (Debrecen), iar de această dată ea va fi expusă și locuitorilor din acest important oraș universitar al Ungariei, Seghedin (Szeged). Expoziția va putea fi văzută până la sfârșitul lunii ianuarie 2019, la orele obișnuite de vizită ale Muzeului „Móra Ferenc” din Seghedin și reprezintă o colaborare specifică între Muzee din cele două Țări: Ungaria și România și un eveniment important al Anului Centenar.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1