Citeste si...

SLUJBĂ ARHIEREASCĂ ȘI HRAM LA CAPELA ROMÂNEASCĂ DIN BUDAPESTA

DSC 0186Duminica a VI-a după Rusalii (8 iulie 2018), a fost prilej de îndoită sărbătoare pentru credincioșii de la Parohia și Capela Românească din Budapesta, închinată Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, care dincolo de caracterul pascal obișnuit al acestei duminici, au sărbătorit și pe Ocrotitorul lor Duhovnicesc, la câteva zile după Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan, sau a Sânzâienelor (24 iunie 2018).
Cu acest prilej, în locașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor format din Părintele Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta și gazda acestei manifestări, Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Părintele Marcel Agrișan, Parohul Bisericii cu hramul Tuturor Sfinților, din cartierul Cetatea Fetei, Comuna Florești, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula. Răspunsurile liturgice au fost date cu profesionalism de membrii corului „Diaconia”, al Parohiei din Florești, condus de Părintele Decebal Gorea, care au înălțat duhovnicește pe toți cei care au luat parte la această slujbă, între care s-au numărat și Domnul Marius Lazurca, Ambasadorul României la Budapesta, împreună cu familia sa și Doamna Gabriela Elekeș, Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta (AFOREO).
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a subliniat atât modelul de credință și solidaritate al oamenilor din Capernaum, care însuflețiți de sentimentul nobil al iubirii de aproapele, l-au adus în fața Mântuitorului Iisus Hristos pe prietenul lor paralitic, cuprins de neputință îndelungată, care a fost vindecat și a primit în dar și iertarea păcatelor sale, dar și modelul de asumare al misiunii primite de la Bunul Dumnezeu și al propovăduirii pocăinței, convertirii și schimbării vieții, reprezentat de Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, Ocrotitorul Capelei Românești din Budapesta și al atâtor biserici și creștini din lumea întreagă care îi poartă numele.
La momentul potrivit, Ierarhul i-a împărtășit cu Sfintele Taine pe cei care s-au pregătit pentru aceasta.
Tot acum, au fost înălțate și rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și a Preasfințitului Părinte Siluan, cu prilejul aniversării a 11 ani de la data hirotoniei și întronizării Preasfinției Sale ca Episcop al românilor ortodocși din Ungaria, în 8 iulie 2007. Ierarhul a primit în dar un album cu imagini dintr-un pelerinaj la Ierusalim, făcut împreună cu credincioși ortodocși români din Ungaria și România, între 23-27 noiembrie 2017.
Membrii corului „Diaconia” din Florești au oferit apoi un concert de muzică sacră, în interiorul locașului de cult și de cântece tradiționale românești, în sala „Emanuil Gojdu” a Centrului Parohial, îndată după încheierea sfintei slujbe și împărțirea anafurei.
Atmosfera de comuniune frățească românească a continuat și la agapa frățească oferită apoi tuturor credincioșilor, cu sprijinul Parohiei și al Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1