Citeste si...

SĂRBĂTOARE LA CATEDRALA DIN GIULA, UNGARIA

PS Siluan al Ungariei in Duminica Sfintei Cruci 3.x71918Sfântul Siluan Atonitul (1866-1938), monah ortodox rus, viețuitor la Sfântul Munte Athos, al cărui nume îl poartă și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, a fost sărbătorit în ziua sa de prăznuire (24 septembrie 2018) și la Catedrala Episcopală din Giula.
Cu acest prilej, Ierarhul a săvârșit în ajun Vecernia cu Litie, iar în ziua Praznicului Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de clerici, din care a făcut parte Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial și Arhidiaconul Emanuel Văduva, slujitor al acestei Catedrale, iar răspunsurile la strană au fost date de cântăreții Catedralei.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul a arătat însemnătatea și actualitatea vieții și a modelului Sfântului Siluan Atonitul, care s-a născut într-o familie tradițională numeroasă, cu 7 copii (5 băieți și 2 fete), într-un sat din Rusia, în anul 1866, a avut o fire blajină și l-a căutat de mic pe Dumnezeu, dar această căutare nu a rămas tot timpul la fel de stăruitoare, a trăit apoi viața obișnuită a oricărui tânăr de vârsta sa, cu toate cele ce cuprinde ea, iar mai apoi a regăsit intensitatea chemării divine care îl duce spre Sfântul Munte Athos, după încheierea serviciului militar, unde a și rămas, ca monah, până la sfârșitul vieții sale, petrecută în anul 1938. Chiar dacă acolo a primit foarte repede mari daruri duhovnicești de la Mântuitorul Iisus Hristos, pe care l-a și văzut viu, în locul icoanei sale, în Paraclisul cu hramul „Sfântul Ilie”, de la moara Mânăstirii Sfântul Pantelimon, din Muntele Athos, sau darul rugăciunii neîncetate, primit de la Maica Domnului, totuși viața sa nu a fost lipsită de mari încercări, de-a lungul foarte multor ani, experiențele fericite, ale trăirii harului Duhului Sfânt, alternând cu încercări la fel de mari, venite din partea duhurilor rele, care l-au adus până în pragul deznădejdii. După 15 ani petrecuți într-o astfel de atmosferă greu de suportat, Sfântul Siluan s-a învrednicit de o nouă intervenție miraculoasă din partea Mântuitorului Hristos, care i-a spus că sufletele ispitite de mândrie întotdeauna pătimesc astfel de încercări din partea demonilor, iar pentru a scăpa de acestea și a învăța adevărata smerenie, necesară oricărui creștin, trebuie să „țină mintea în iad și să nu deznădăjduiască”, adică să aibă îndelungă răbdare și nădejde neclintită în ajutorul lui Dumnezeu, Care îl va izbăvi de ispită. Sfântul Siluan își însușește aceste cuvinte și sporește mult în viața duhovnicească, reușind să scape de mândrie și de aceste grele încercări care i-au chinuit sufletul atâta vreme și să dobândească în profunzime harul Duhului Sfânt, care i-a adus pace sufletească, întărire în credință, dragoste de Dumnezeu și de oameni, ajungând chiar și la măsura înaltă a iubirii vrăjmașilor și la dorirea mântuirii pentru întreg neamul omenesc. Trăind aparent o viață monahală obișnuită, simplă și nebăgată în seamă de cei din jur, Sfântul Siluan a avut în lăuntrul său o experiență duhovnicească profundă, care poate să fie benefică multor creștini, doritori de a se apropia mai mult de Dumnezeu. Sfântul Siluan Atonitul a fost trecut în rândul Sfinților prin actul de canonizare al Patriarhiei Ecumenice din 26 noiembrie 1987.
În cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala din Giula au fost rostite și rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra Episcopiei din Ungaria și a Ierarhului, în toți acești ani, prin rugăciunile Sfântului Siluan Atonitul, Ocrotitorul său duhovnicesc și al multor creștini din lumea întreagă, care îi poartă numele. După slujbă, Ierarhul i-a miruit pe clericii, monahii și credincioșii prezenți și a fost felicitat de aceștia la Centrul Eparhial.
În semn de prețuire față de Sfântul Ocrotitor și urmând tradiției ce a fost consacrată în întreaga lume creștină, și în Episcopia din Ungaria i-au fost închinate Sfântului Siluan Atonitul un altar de vară din lemn, în stil maramureșean, ridicat în parcul Catedralei din Giula, precum și un alt Paraclis românesc, amenajat în incinta Hotelului Forrás (Foraș) din Seghedin, pentru comunitatea ortodoxă românească care trăiește în acest oraș universitar din Ungaria.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1