Citeste si...

LA CEAS ANIVERSAR

IMG 5166Periodicul săptămânal „Cronica”, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ajuns în cel de-al 15-lea an de existență, a fost sărbătorit printr-un eveniment cultural ce a avut loc joi, 22 noiembrie 2018, la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, din Giula.
Evenimentul, cu dublu aspect, a cuprins un moment aniversar dedicat acestui Săptămânal, precum și lansarea cărții „Perspective antropologice contemporane – cultură, literatură, educație”, tipărită în două limbi, română și maghiară și aparținând Domnului Florin Cioban, Profesor de limba, literatura, cultura și civilizația românească, la Universitatea ELTE, din Budapesta.
Manifestarea a fost onorată de prezența mai multor oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de alți clerici din cadrul Episcopiei (Părintele Florin Olteanu, Protopop de Giula, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin, Părintele Teodor Marc, Parohul Catedralei din Giula, Părintele Ionuț Negrău, de la Parohia Săcal și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula), Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Domnul Daniel Banu, Consulul General al României la Seghedin, Domnul Traian Cresta, Purtătorul de cuvânt al comunității românești din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele AȚRU, Doamna Delia Covaci, Directorul Executiv și Redactorul Șef al Săptămânalului „Cronica” și gazda întregii manifestări, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Doamna Corina Sebestyen, Redactor la Săptămânalul „Cronica”, Președinți ai mai multor Autoguvernări Românești Locale din Ungaria, Domnul Prof. Univ. Dr. Habil Florin Cioban, de la Universitatea ELTE, din Budapesta, Domnul Andrei Ando, Directorul Direcției de Comunicare și Strategii din cadrul Consiliului Județean Arad, cadre didactice și elevi de la Liceul și Școala Generală Românească din Giula și alți invitați.
Un moment artistic, cu muzică la pian și poezie, a fost oferit la început de elevele Estera Szűcs (Suci) și Lavinia Bogdan, după care cuvântul de salut și gândurile bune, împărtășite la aniversarea de 15 ani a Săptămânalului „Cronica” i-au aparținut Doamnei Director Delia Covaci. Aceasta a scos în evidență momentele de început ale ziarului, cu cei care au fost fondatorii lui: Domnii Traian Cresta și Tiberiu Iuhas și au gândit periodicul ca mijloc de exprimare al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria și de a surprinde aspecte concrete ale vieții românilor din această țară, din diferite sate și comune în care trăiesc ei, de-a lungul graniței cu România, în trei județe (Bichiș-Békés, Cenad-Csonád și Bihorul Unguresc-Hajdu Bihar), dar și din Budapesta, precum și evoluția și menirea periodicului, de la forma lui inițială, o dată pe lună, apoi bilunară și săptămânală, cu toate dificultățile pe care a trebuit să le întâmpine de-a lungul vremii, dar și cu realizările și bucuriile lui. Aceste aspecte au fost evocate, de asemenea, de Domnii Traian Cresta și Tiberiu Iuhas, care s-au luptat mult pentru înființarea Săptămânalului și pentru susținerea lui constantă, până în acest moment. Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit și el despre începuturile „Cronicii” și semnificația specială a acestui periodic, care s-a adăugat Săptămânalului „Foaia Românească”, în peisajul mediatic românesc din Ungaria, a completat și a îmbogățit imaginea comunității românești din Ungaria, făcând-o cunoscută în rândul membrilor ei, dar și dincolo de graniță, în România, la fel cum s-a străduit și Biserica să facă acest lucru prin mijlocele mediatice proprii ale Patriarhiei Române și în special prin Jurnalele Televiziunii Trinitas, promovând și contribuind astfel la întărirea identității și coeziunii acestei comunități. Aniversarea „Cronicii” este cu atât mai importantă, cu cât ea are loc cu doar câteva zile înainte de un moment istoric din viața Bisericii Ortodoxe Române, și anume sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, de la București și aniversarea în mod solemn, în An Centenar, la Alba Iulia, a Marii Uniri, de la 1918, a tuturor românilor într-o singură Țară. Ierarhul a binecuvântat aniversarea, existența și lucrarea acestui Săptămânal, i-a felicitat pe toți cei care au trudit și se ostenesc la apariția lui și i-a urat mulți ani de rodnică activitate și de acum înainte!
Cartea Domnului Profesor Florin Cioban surprinde sub aspect întreit: cultural, literar și educațional, momente importante din viața și producțiile literare ale românilor din Ungaria, prin articole publicate în „Cronica” de-a lungul vremii, sintetizate acum și îmbogățite de autor, în această care și traduse, de asemenea, și în limba maghiară de Domnul Profesor Tiberiu Herdean, din Budapesta. Cartea a fost prezentată într-un mod foarte interesant publicului giulan de către Domnul Andrei Ando, din Arad, dar și de autor, care a dorit, astfel, să își ofere contribuția și prețuirea sa Liceului și comunității românești din Ungaria, în mijlocul căruia s-a simțit foarte bine și de care a fost, de asemenea, foarte apreciat. Cartea aceasta este doar unul dintre volumele, de cultură și spiritualitate, care au apărut, de-a lungul vremii, prin Editura „Cronica” care s-a dezvoltat alături de periodicul săptămânal și unde au fost publicate lucrări ale unor autori, precum: Profesorii Ana Hoțopan și Florin Olteanu, Pr. Dr. Petru Pușcaș, Maria și Ștefan Cioca, Andrei Ando, Delia Covaci, Corina Sebestyen, Maria Sarca Zombai, Eva Pătcaș Sabău, Iuliana Rad Jurău și acum Prof. Florin Cioban.
La final, Doamna Director Delia Covaci a adus mulțumire Fundației Administrative „Bethlen Gabor”, din cadrul Cancelariei Primului Ministru, de la Budapesta și instituțiilor din Ungaria care au susținut financiar existența și activitatea periodicului în toți acești ani și a oferit Diplome și Plachete aniversare fondatorilor Săptămânalului „Cronica”, Domnilor Traian Cresta și Tiberiu Iuhas, colaboratorilor lui și tuturor celor care l-au sprijinit, de-a lungul vremii, iar Domnul Profesor Florin Cioban a dat autografe, pe cartea sa, tuturor doritorilor.
Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o recepție comună, oferită din partea organizatorilor.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1