Citeste si...

GALA MINORITATILOR LA BICHISCEABA, UNGARIA

IMG 5417Luni seara (10 decembrie 2018), în sala festivă a Primăriei din orașul Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș. Sunt cinci minorități care trăiesc aici: slovacă, română, germană, romă și poloneză, alături de majoritarea maghiară, iar ele reprezintă aproximativ 5% din totalul populației.
La eveniment, din partea minorității române, a participat o delegație numeroasă, formată din Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și alți clerici din cadrul Episcopiei, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Domnul Traian Cresta, Purtătorul de cuvânt al minorității române în Parlamentul de la Budapesta, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Domnul Teodor Iuhas, Președintele Autoguvernării Românești Locale din Bichișceaba, care a adresat și invitațiile pentru toți oficialii români, Părintele Teodor Marc, Vicepreședintele Autoguvernării Românești Județene din Bichiș (Békés), Domnul Gheorghe Cozma, Directorul Oficiului AȚRU, Domnul Ion Budai, fost Director, vreme de 32 de ani, al Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Domnul Gheorghe Marc, Președintele Clubului pensionarilor români din Giula, Doamna Anca Becan, jurnalist la Săptămânalul „Foaia Românească” și Doamna Corina Sebestyen, jurnalist la Săptămânalul „Cronica” al AȚRU, Domnul Eugen Gagea, Prodecan al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, ș.a. oficialități române, alături de Domnul Szarvas Péter (Sárvaș Péităr), Primarul orașului Békéscsaba, Domnul Viceprimar Kis Bibor (Chiș Bibor), Domnul Vicenotar Kis Gyula (Chiș Ghiula), Doamna Leśko Małgorzata (Léșco Málgorzoto), Președintele Autoguvernării Locale Poloneze din Bichișceaba, Doamna Kovács Erzébet (Cóvaci Érjebet), Președintele Autoguvernării Locale Rome din Bichișceaba, Domnul Biró József (Bίrou Ióujef), Președintele Autoguvernării Locale Germane din Bichișceaba și Domnul Lászik Mihály (Lásic Mihái), Președintele Autoguvernării Locale Slovace din Bichișceaba, precum și în jur de 150 de participanți.
Manifestarea s-a deschis prin cuvântul Domnului Primar Szarvas Péter, care i-a salutat și le-a mulțumit tuturor oaspeților și a subliniat importanța acestei sărbători și prezența dintotdeauna pașnică și binevenită a celor cinci minorități în orașul Bichișceaba, pe care l-au îmbogățit prin tradițiile, cultura și activitatea lor și care anul viitor va împlini 300 de ani de existență. Această aniversare a fost pregătită încă din acest an și va fi evocată prin multe activități din 2019, la care și minoritățile din oraș își vor aduce aportul lor. Acestea se bucură de sprijinul Primăriei și constituie parte integrantă a acestui oraș.
A urmat apoi, rând pe rând, câte un scurt program cultural oferit de fiecare minoritate în parte, precum și premierea unei personalități importante care a contribuit activ în viața minorității respective, în păstrarea și promovarea identității ei, dar și în stabilirea unor bune relații între țara pe care o reprezintă și Ungaria. În fața publicului, s-au prezentat minoritatea poloneză, cu un cor ce a interpretat diferite cântece, iar cei premiați au fost familia Vargané Bokus Mária (Várganei Bóchuș Marίa) și Varga Mihály (Várga Mihái), apoi minoritatea romă, cu dansuri tradiționale jucate de perechi de diferite vârste. Aceștia nu au acordat premiu special în acest an, lucru pe care l-a făcut și minoritatea germană, ce a urmat după ea și din partea căreia au fost interpretate la pian mai multe melodii clasice. Minoritatea slovacă s-a prezentat, de asemenea, prin mai multe cântări interpretate în limba slovacă, de diferite tinere și profesoara lor, iar premiul a fost acordat Domnului Docent Miroslav Vmegy (Mίroslav Vméghi), personalitate importantă a acestei comunități. Minoritatea română s-a prezentat, de asemenea, prin dansuri populare românești din aceste părți, iar premiul a fost acordat Domnului Frankó Sándor (Fránco Alexándru), membru în Autoguvernarea Românească Locală, foarte apreciat de românii ortodocși din Bichișceaba, în mijlocul cărora s-a aflat de multe ori, la diferite activități, excursii și pelerinaje și pe care i-a încurajat în multe împrejurări. Premiile au fost acordate celor nominalizați de către Președinții celor trei minorități care în acest an au decis să acorde astfel de premii și care au prezentat și câte un „Laudațio” al celui premiat, iar toți cei cinci Președinți au exprimat mulțumirile lor față de conducerea orașului și au făcut urări îmbelșugate publicului, de sărbători.
Un cuvânt de apreciere, pentru eveniment, bunele relații avute cu autoritățile locale, frumusețea acestui oraș si toate cele ce se desfășoară la Bichișceaba, a rostit și Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, de la Giula.
La final, au putut închina, cu toții, câte un pahar de șampanie și au fost făcute poze de grup cu cei premiați.
Membrii comunității românești din Bichișceaba și invitații lor au fost poftiți și la o recepție comună, oferită din partea Autoguvernării Românești Locale din Bichișceaba.
Astăzi, în Bichișceaba, trăiesc un număr de aproximativ 60.000 de locuitori, iar acesta este orașul de reședință al Județului Bichiș (Békés), în care se află și cele mai numeroase comunități românești din Ungaria.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1