Citeste si...

CONSULTĂRI ROMÂNO-BULGARE

bulgaria mae8747Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut miercuri, 7 iunie 2017, convorbiri cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Republicii Bulgaria, Ekaterina Zaharieva, cu prilejul vizitei omologului bulgar în România.

Consultările celor doi miniștri au reliefat caracterul foarte bun al relației bilaterale, similitudinea de opinii pe multiple dosare regionale, europene şi internaţionale, precum şi oportunitatea consolidării dialogului bilateral și intensificării cooperării la nivel european, inclusiv în perspectiva exercitării, pentru prima oară, a Președinției Consiliului UE de către ambele țări (Bulgaria la 1 ianuarie 2018, România la 1 ianuarie 2019).

Ministrul român a salutat vizita omologului bulgar, precizând că aprofundarea relațiilor bilaterale cu statele vecine se înscrie între prioritățile României și exprimă, totodată, dorința ambelor state de consolidare și diversificare a cooperării în plan bilateral, inclusiv prin dinamizarea dialogului politic la nivel înalt.

A fost exprimat interesul pentru intensificarea cooperării economice bilaterale, prin identificarea de noi oportunități din perspectiva creșterii volumului schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce în cele două state.

Cele două părți au salutat, totodată, contribuția pozitivă a comunităților din ambele state la dezvoltarea relației bilaterale.

Cei doi oficiali au menţionat importanţa organizării, în toamna acestui an, a celei de-a patra ședințe comune de guvern, care să dea un nou impuls cooperării bilaterale, prin promovarea de proiecte de interes comun.

În acest context, a fost evidențiată importanța cooperării sectoriale, fiind accentuată necesitatea impulsionării cooperării transfrontaliere şi stimularea cooperării în vederea avansării unor proiecte în domenii precum infrastructura de transport şi energie.

Ministrul român de externe a reiterat interesul pentru revitalizarea formatelor trilaterale de cooperare regională, anunţând găzduirea, de către partea română, la 21 iunie, a reuniunii trilaterale România –Bulgaria - Grecia la nivelul miniștrilor afacerilor externe.

Cu privire la viitorul Uniunii Europene, a fost reliefată importanța necesității unei abordări unitare, coerente şi principiale în gestionarea provocărilor actuale de pe agenda internă și externă a UE, astfel încât să se asigure consolidarea proiectului european și a profilului UE în plan global.

Totodată, au fost trecute în revistă evoluțiile din Balcanii de Vest, ministrul român al afacerilor externe arătând că este esențială menținerea securității și stabilității în regiune și pledând pentru necesitatea ancorării ireversibile a regiunii pe calea europeană.

Ambii demnitari au exprimat susţinerea fermă pentru continuarea procesului de extindere a UE, cu rol esențial în asigurarea stabilităţii, democraţiei şi securităţii întregii Europe, subliniind importanța menținerii credibilității politicii de extindere în raport cu statele candidate și aspiranți.

În discuţii au fost abordate şi evoluţiile din vecinătatea estică, ministrul Teodor Meleşcanu reiterând faptul că România va continua să fie un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova și va pleda la nivelul UE în favoarea consolidării sprijinului european pentru autoritățile de la Chișinău, pe baza implementării agendei de reforme.

A fost reiterat sprijinul celor două părți pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, fiind subliniate importanța și necesitatea implementării depline a Acordurilor de la Minsk.

În cadrul cooperării foarte bune a celor două state în cadrul Alianței Nord-Atlantice, partea română a subliniat rolul important al Alianței în combaterea provocărilor de securitate din zona Marii Negre și a evidențiat necesitatea implementării depline a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varșovia și la reuniunile ministeriale subsecvente.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1