Citeste si...

VEACESLAV ȘARAMET, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI, S-A ÎNTÂLNIT CU MEMBRII COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN CERNĂUŢI

Secretarul de Stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) Veaceslav Șaramet a avut o întâlnire la Cernăuți cu reprezentanții comunității românești - informează Agenția BucPress.


La întâlnirea desfășurată în incinta Consulatului General al României la Cernăuți au participat, de asemenea, Radu Cosma, șef Serviciu „Comunități istorice” din cadrul MRP, Ambasadorul României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, alături de secretarul Ambasadei Ion Naval și consulul general al României la Cernăuți Eleonora Moldovan.
Reprezentanții societăților pentru cultură românească și ai presei de limbă română din regiunea Cernăuți au discutat cu Secretarul de Stat MRP pe marginea mai multor subiecte de actualitate. O atenție aparte a fost acordată subiectului adoptării de Parlamentul de la Kiev și promulgării de Președintele Ucrainei a noii Legi a Educației. Reprezentanții comunității românești din regiunea Cernăuți și-au exprimat nemulțumirea și indignarea în legătură cu intrarea în vigoare a acestei legi, care, după părerea lor, este o îngrădire fără precedent a dreptului etnicilor români de a studia în limba maternă.
Secretarul de Stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) Veaceslav Șaramet a menționat în discursul său că s-a întâlnit în data de 7 octombrie 2017 cu primarul orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk, dar și cu vice-guvernatorul regiunii, Mihailo Pavliuk. În timpul acestor întâlniri, Veaceslav Șaramet a subliniat faptul că statul român urmărește cu o deosebită atenție și îngrijorare evoluțiile din sfera învățământului din Ucraina, în special la capitolul dreptul minorității românești de a studia în limba maternă. Secretarul de Stat a amintit și de inițiativa ministrului pentru Românii de Pretutindeni de a fi adoptat un act normativ pentru acordarea unui pachet educaţional pentru elevii etnici români din Ucraina.
Merită menționat faptul că Secretarul de Stat MRP a participat și la manifestările din cadrul Zilelor orașului Cernăuți, alături de Ambasadorul României la Kiev. La Zilele Cernăuțiului este prezent în premieră și primarul Sectorului I al municipiului București, Dan Tudorache.
BucPress reamintește că în data de 8 octombrie 2017 oraşul Cernăuţi sărbătorește 609 ani de la prima atestare documentară. Pentru prima dată numele acestei vechi urbe de pe Prut este amintit documentar la 8 octombrie 1408 într-un privilegiu acordat de Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei (1400–1432).


Sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1