Citeste si...

ALIANŢA UNIVERSITĂŢILOR TEHNICE DIN ROMÂNIA VA OFERI ETNICILOR ROMÂNI DIN UCRAINA PROGRAME EDUCAŢIONALE ŞI CARTE ŞCOLARĂ

Alianţa Română a Universităţilor Tehnice, care se compune din 5 universități, vine în sprijinul etnicilor români din Ucraina care nu vor mai beneficia de predare în limba română. Reacţia ARUT a pornit în urma modificărilor aduse Legii educaţiei ucrainene, care reduce dreptul etnicilor români la studii în limba maternă.

 

    Asociaţia celor cinci universităţi tehnice demarează un proiect, la care sunt invitate să adere şi alte instituţii de învăţământ din România, precum şi societatea civilă, pentru a putea oferi un sprijin etnicilor români din Ucraina, prin oferirea de programe educaţionale, pachete multimedia şi carte şcolară în limba română – informează Ziarul de Iași, menționând că Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi este una dintre cele cinci membre ale asociaţiei.

    În cadrul comunicării oficiale semnate de către rectorii celor cinci universităţi tehnice membre ARUT se specifică faptul că „avem nevoie să rămânem solidari în apărarea fermă a valorilor şi identităţii noastre culturale, să susţinem şi să promovăm drepturile social-economice ale tuturor cetăţenilor, asigurând dezvoltarea materială şi culturală a persoanei şi permiţând acestora participarea activă la viaţa socială”.

    Astfel, reprezentanţii ARUT scot în evidenţă faptul că prevederile noului act normativ afectează dezvoltarea indentităţii culturale a românilor din Ucraina.

 

sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1