Citeste si...

UCRAINA SCOATE DIN LETARGIE AUTORITĂŢILE MOLDOVENE DISPUSE LA COMPROMISURI CU REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

Relația politică Republica Moldova – Ucraina este în ascensiune și așa și trebuie să se întâmple, având în vedere două aspecte: frontul comun împotriva acțiunilor Federației Ruse și dimensiunea europeană, a comentat analistul politic Vlad Țurcanu vizita premierului ucrainean la Chişinău.

 

   În cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău,  analistul a remarcat rolul pozitiv, pro-activ al Ucrainei, care scoate din letargie autoritățile moldovene dispuse prea mult la compromisuri cu regiunea transnistreană, dar și unele reflexe de superputere regională a Ucrainei, aducând drept exemplu legea controversată a Educației care afectează minoritatea românească și altele din această țară, precum și  intenția Ucrainei de a construi șase hidrocentrale în amontele râului Nistru, ceea ce cu siguranță va dăuna mult sistemului hidrologic al fluviului, a subliniat Vlad Țurcanu.

     „Cel mai important subiect de pe agenda întâlnirii este continuarea procesului de instituire pe segmentul transnistrean a unor puncte vamale comune. Și aici punctele de vedere și abordarea coincid. Pe undeva cred că insistența Ucrainei a fost mai mare în dialogul tehnic și diplomatic care a premers procesului propriu-zis. Altceva este că Ucraina încearcă să negocieze, cerând înțelegere pe alte dosare. Și Ucraina are uneori reflexe de superputere regională, ceea ce nu este în deplină măsură, inventând dosare dificile, greu de digerat de către vecini, fie că e vorba de România sau R.Moldova. Acum câțiva ani a fost nevoie de intervenția unor factori externi pentru ca Ucraina să renunțe la planurile sale privind construcția canalului Bâstroe, care afecta flora și fauna din Delta Dunării. Recent a promovat acea lege controversată a Educației care afectează minoritatea românească și altele din această țară. Rămâne intenția Ucrainei de a se construi șase hidrocentrale în amontele râului Nistru, ceea ce cu siguranță va dăuna mult sistemului hidrologic al fluviului”, a declarat analistul politic Vlad Țurcanu, citat de Radio Chişinău.

 

sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1