Citeste si...

CUM AU PĂSTRAT ROMÂNII DIN SATUL HREAȚCA, ȚINUTUL HERȚA, TRADIȚIILE ȘI OBICEIURILE DE IARNĂ

La 25 decembrie creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului pe stil nou. În Ucraina marea majoritate a creștinilor ortodocși celebrează Crăciunul la 7 ianuarie (pe rit vechi). În acest context, românii din Ținutul Herța, regiunea Cernăuți au reprezentat, în permanență „o insulă” aparte în contextul regiunii Cernăuți, deoarece comunitatea de români de aici țin Crăciunul pe 25 de decembrie, așa precum „sărbătoreau părinții și buneii noștri” – susțin herțenii.

 

Un eveniment special pentru locuitorii Ținutului Herța, dar și pentru unele sate din raionul vecin Hliboca (numele vechi românesc - Adâncata) a fost votarea legii de către Parlament privind numirea zilei de 25 decembrie zi de odihnă în întreaga țară. Statul a decis să fie solidar cu ambele stiluri de sărbătorire a Crăciunului. Până în anul curent, etnicii români de aici ieșeau la muncă de Crăciun!

Echipa de filmare BucPress TV a realizat un interviu la școala medie de cultură generală din  satul Hreațca cu Ion Tudose, profesor de limba literatura română și fost director al acestei instituții de învățământ din raionul Herța.

În interviul realizat de jurnalistul Vitalie Zâgrea, Ion Tudose declarată pentru BucPress TV că românii din Ținutul Herța păstrează obiceiurile și tradițiile de iarnă. Interviul poate fi vizionat în subsolul acestui text.

 

Marin Gherman pentru BucPress 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1