Citeste si...

OPINIILE LIDERILOR COMUNITĂȚII ROMÂNEȘTI DIN CERNĂUȚI DUPĂ ÎNTÂLNIREA CELOR PATRU MINIȘTRI DIN UCRAINA ȘI ROMÂNIA

La 11 ianuarie 2018, la Cernăuți a avut loc întâlnirea miniștrilor de externe ai Ucrainei și României - Pavlo Klimkin și Teodor Meleșcanu, precum și a miniștrilor educației din aceleași țări – Lilia Grinevici și Liviu Pop.  Membrii comunității românești din Cernăuți consideră că întâlnirea celor patru miniștri din Ucraina și România a fost una necesară și mult așteptată, însă, evenimentul istoric nici pe departe nu a îndreptățit așteptările lor, potrivit unui sondaj realizat de BucPress TV.

Liderii comunității românești din Cernăuți au ajuns la concluzia că partea ucraineană nu-și va schimba părerea și va continua procesul de ucrainizare, în pofida declarației ministrului ucrainean de externe Pavlo Klimkin, că nici o asimilare lingvistică nu va avea loc. În același timp, a fost salutat mesajul părții române în care se menționează că „România își menține evaluarea că articolul 7 al Legii educației din Ucraina, în formularea prezentă, are un impact negativ asupra dreptului la educație în limba maternă pentru persoanele aparținând minorității române și, în general, a celor a căror limbă maternă este limba română”. 

Românii din Cernăuți speră că de la discuții se va trece la fapte, la acțiuni concrete privind păstrarea învățământului în limba maternă din Ucraina. 

Imediat după încehierea întâlnirii celor patru miniștri cu intelectualitatea bucovineană: profesori universitari, învățători, jurnaliști, lideri ai asociațiilor culturale românești, reporterii BucPress TV au realizat un sondaj de opinie a liderilor comunității românești din Ucraina.

sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1