Citeste si...

HRAMUL BISERICII ROMÂNEȘTI DIN OTLACA PUSTĂ, UNGARIA

IMG 3693Biserica ortodoxă românească din Otlaca Pustă, închinată Înălțării Domnului și aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și-a sărbătorit, joi, hramul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a fost întâmpinat de soborul de clerici, format din Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei și Paroh la Otlaca Pustă, Părintele Mihai Blaj, Consilierul Economic al Arhiepiscopiei Aradului și Paroh la Grădiște, Părintele Florin Olteanu, Protopop de Giula, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin, Părintele Petru Pușcaș, Paroh la Giula Mică și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala din Giula și a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în locașul de cult. La slujbă au luat parte credincioși din Otlaca Pustă, Giula și împrejurimi și oficialități, ca de pildă Domnul Gheorghe Șimonca, Deputat în Parlamentul de la Budapesta, originar din Otlaca Pustă, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Domnul Tolnai Péter, Vicepreședintele Consiliului Județean Békés (Bichiș), Doamna Elvira Ardelean, Primarul comunei Otlaca Pustă, Domnul Daniel Negrea, Președintele Autoguvernării Locale Românești din Medgyesegyháza, Domnul Gheorghe Marc, Președintele Asociației Pensionarilor Români din Giula, Doamna Delia Covaci, Directorul-Executiv și Redactorul-Șef al Săptămânalului „Cronica”, al AȚRU, Doamna Redactor Corina Sebestyen, de la același ziar, Doamna Anca Becan, Redactor la Săptămânalul „Foaia Românească”, ș.a.
Răspunsurile liturgice au fost date cu profesionalism de Grupul Coral „Sfântul Nicolae”, al Facultății de Teologie Ortodoxă din Timișoara, venit la Otlaca Pustă cu sprijinul Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și fost slujitor la Parohia din Otlaca Pustă vreme de 5 ani.
Au fost făcute, de asemenea, rugăciuni de pomenire, pentru odihna sufletelor Ostașilor și Eroilor Români, din toate timpurile și toate locurile, căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre, în închisori și în deportare, pentru libertatea și demnitatea Poporului Român și pentru unirea lui într-o singură Țară, Românească și Creștinească.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul a subliniat importanța specială a acestei zile de sărbătoare, ce ne arată sensul și rostul final al oamenilor și întregii umanități, descoperit nouă prin Jertfa, Învierea și Înălțarea la Cer a Domnului nostru Iisus Hristos, și anume pentru creștinii ortodocși nu poate fi vorba nicidecum de trecerea în neființă, ci de restaurarea firii omenești, prin Învierea lui Hristos și așezarea ei, la loc de cinste, în Cer, de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl, în comuniune de iubire veșnică cu Preasfânta Treime. În acest context și Ziua Eroilor Neamului își descoperă adevărata valoare și orientarea ei spre propășirea Patriei și dobândirea Împărăției Cerurilor, prin jertfirea de sine, în folosul Neamului din care aceștia provin.
Copiii și credincioșii care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, la momentul ptrivit.
La final, Părintele Arhimandrit Calinic a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru această frumoasă sărbătoare, care dincolo de cinstirea adusă locașului de cult, a oferit participanților trăirea comuniuni frățești, ortodoxe și românești, în această biserică ce are peste o sută de ani de existență și a mulțumit, de asemenea, Ierarhului, celorlalți clerici, oficialităților și credincioșilor, precum și tuturor celor care l-au ajutat în organizarea hramului, susținut prin Fondul de Subvenții din cadrul Ministerul Resurselor Umane, de la Budapesta și prin Primăria din Otlaca Pustă.
Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o agapă comună, oferită la Căminul Cultural din Otlaca Pustă, care a încheiat sărbătoarea hramului.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1