Citeste si...

CONCURS DE POVEȘTI PENTRU ELEVII ROMÂNI DIN UNGARIA

IMG 3725Un grup de aproximativ 70 de elevi de la Școlile Generale Românești din Ungaria au participat vineri, 18 mai 2018, la un concurs de povești pentru copii, desfășurat sub numele lui Gheorghe Gros (Grósz György), la Casa poveștilor (Meseház), din Bichișceaba (Békéscsaba).
Concursul se desfășoară în fiecare an, la nivelul educațional al întregii comunități românești din Ungaria și a ajuns la cea de-a 23-a ediție, la el luând parte elevi de la 12 Școli Generale din Ungaria, din zonele în care trăiesc români și care sunt situate în apropierea graniței cu România. Opt dintre aceste Școli sunt bilingve, româno maghiare: Giula, Aletea, Chitighaz, Micherechi, Bătania, Bedeu, Săcal și Körösnagyharsány, iar 4 au limba română ca obiect de studiu, între celelalte materii.
Concursul a fost inițiat de Domnul Gheorghe Gros, român din Bichișceaba care a trăit între anii 1947-2015, fiind și Președintele Autoguvernării Românești Locale din acest oraș din 1991 și până la trecerea sa la cele veșnice.
Evenimentul este organizat în continuare de Autoguvernarea Românească Locală din Bichișceaba, în memoria Domnului Gheorghe Gros și s-a bucurat nu doar de prezența atâtor elevi concurenți, ci și de binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan și de prezența multor oficialități ale comunității românești din Ungaria: Domnul Traian Cresta, Purtătorul de cuvânt al comunității în Parlamentul de la Budapesta, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Părintele Aurel Becan, reprezentând și Consulatul General al României la Giula, Părintele Teodor Marc, Consilierul Economic al Episcopiei și Paroh la Catedrala din Giula, Domnul Gheorghe Cozma, Directorul Oficiului AȚRU, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării Românești din Bichișceaba și gazda întregii manifestări, Domnul Eugen Gagea, Prodecan al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Doamna Eva Iova-Șimon, Directorul și Redactorul Șef al Săptămânalului „Foaia Românească” din Giula, Doamna Delia Covaci, Directorul-Executiv și Redactorul Șef al Săptămânalului „Cronica” al AȚRU, Domnul Tiberiu Boca, Redactor la emisiunea „Ecranul Nostru” a Studioului Teritorial MTV1, din Seghedin, Domnul Gheorghe Marc, Președintele Clubului Pensionarilor Români din Giula, ș.a.
Concursul a fost împărțit pe patru categorii de vârstă (clasele I-II, III-IV, V-VI și VII-VIII) și pe cele două tipuri de școli (Școli Bilingve și Școli cu limba româna ca obiect de studiu), fiind stabilit câte un juriu pentru fiecare categorie, cu patru președinți: Neli Toga, Prof. Florin Olteanu, Eva Iova Șimon și Delia Covaci. Aceștia au ascultat poveștile spuse de fiecare elev, care a primit fiecare în parte medalie și Diplomă de participare, iar la urmă, după deliberare, au fost acordate Premiile I, II și III, pentru fiecare categorie, precum și Premii speciale, din partea unor instituții. Preasfințitul Părinte Siluan a împărțit, la rândul său, cărți și icoane unor elevi talentați.
În aceeași zi, oficialitățile și Doamna Gros Maria, soția celui omagiat prin concurs, s-au deplasat și la Cimitirul „Kliment Pal” din localitate, unde Domnul Gheorghe Gros își doarme somnul de veci în așteptarea Învierii. Aici a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului său, de către Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu Părintele Teodor Marc și cu Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrală și au fost depuse coroane de flori din partea Consulatului General al României la Giula și a Autoguvernării Românești Locale din Bichișceaba.
Atmosfera de bucurie, secondată de spiritul concursului, de ambianța potrivită a locului, de mireasma simbolică a poveștilor împărtășite de copii și de satisfacția premiilor obținute, dar și bucuria petrecerii împreună a românilor de diferite vârste au încununat întreaga manifestare.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1